Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидат-депутат е сред задържаните за купуване на гласове

Прокуратурата съобщи за разкрита престъпна група за купуване на гласове. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева организацията е действала от 6 февруари до деня на изборите 4 април.

Престъпната група е била финансирана от човек, който в момента не се намира на територията на държава от Европейския съюз.Той е прехвърлил парите в Турция, а оттам средствата е трябвало да бъдат прехвърлени в страната ни посредством "мулета".

Сред задържаните има и кандидат за народен представител от партия, която не е преминала бариерата от 4% за влизане в парламента. Той вече е със свален имунитет и е в ареста.

С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика.

"Бяха установени групи, които се занимаваха с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", поясни Милева. По думите ѝ участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

В Софийската градска прокуратура се водят производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илиана Кирилова, административен ръководител на СГП. "Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки „задържане под стража“, потвърдени на втора инстанция“, уточни тя.

"На върха на пирамидата стой организатор, който освен че е организирал групата е и ръководел нейните действия. Организаторът е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той е поддържал непрекъсната връзка с неформален лидер на партия. Връзката се е поддържала чрез телефон, онлайн приложения и видеовръзка. Организаторът е свеждал получената информация и е разпореждал от лидера към участниците в групата. Комуникацията между самите участници в групата е ставала чрез т.нар. пряка връзка. Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и сим карти към тях", заяви говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

Доказателствата сочат за срещи на територията на София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Другото лице е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет на община в България и настоящ общински съветник в общината. Третият е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население.

"Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън Европейския съюз. Събрани са доказателства, че финансирането е следвало да бъде осъществявано по следната схема: паричните средства от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани на територията на Турция , оттам тези финансови средства е следвало да бъдат транспортирани до територията на България чрез т.нар. мулета. Получавайки парите, организаторът на групата е следвало да разпределя същите до всички участници. Те от своя страна е следвало да раздават тези парични средства на лица, които е трябвало да набират лица, гласоподаватели, или конкретно на лица, които са обещали да гласуват за тази политическа партия“, обясни детайли от схемата прокурор Антоанета Панчева.

"В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а в други – 35", уточни Сийка Милева схемата за купуване на гласове. На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във