Банкеръ Daily

Общество и политика

Канадски военен е загинал, а трима са ранени при учение на НАТО край Пловдив

Канадски военнослужещ е загинал при нощни полети и скокове на парашутисти над летище "Чешнегирово" до град Пловдив. Информацията е потвърдена от Министерството на отбраната

Други трима американски военни също са ранени при скоковете, но засега за тях няма потвърждение от официалните източници.

Учението "Swift Response" се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и се провежда на териториите на Република България, Хърватия и Румъния от 13-25 юни. Участниците от осем съюзнически държави са приблизително 5600, като от тях около 1495 са парашутисти.

Около 1.00 часа след полунощ е бил извършен въздушен десант в близост до летището. Канадският военнослужещ, който скача от самолет, участващ в учението, не успява да отвори своя парашут и пада на земята без шанс да бъде спасен. Един от тримата американски десантчици е пострадал тежко и е настанен в университетската болница в Пловдив с множество фрактури.

Причините и за двата инцидента се разследват. Работят екипи на Военна полиция и на Военна прокуратура. Образувано е и досъдебно производство, съобщава БНТ.

По време на самото учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във