Банкеръ Daily

Общество и политика

Канада премахна краткосрочните визи за българи

От 1 декември 2017-а (в 16:00 ч българско време) отпадна необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване. Така мнозина българи ще могат да сбъднат съвсем законно, макар и за кратък срок, своята Канадска мечта.

Но и в този случай не са ни спестени формалности и процедурни капани. В специално изявление българското Министерство на външните работи уточнява, че българските граждани, които възнамеряват да летят със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до тази страна (eTA). То се издава еднократно и е валидно за срок от 5 години. Онези, които вече имат издадена валидна виза, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за споменатото одобрение. Българите, влизащи на територията на Канада през сухопътните или морските й граници също не се нуждаят от него. Иначе, продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в северноамериканската държава.

Молба за еTA  може да се подава само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 канадски долара и валиден имейл адрес. В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Но процесът на обработване на молбата може да отнеме и до няколко дни, ако се изисква предоставяне на други доказателствени документи.

Външното ни министерство обръща внимание на обзетите от канадска мечта авантюристи, търсещи зад океана лесна и бърза печалба, че отпадането на визовите ограничения засяга само онези български граждани, които се готвят да пътуват и да пребиват в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, желаещи да работят или учат там. 

Разрешения за работа се издават от канадското Министерство на гражданството и имиграцията, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във