Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Кампанията за президентските избори няма да се запомни с добро

Тази кампания за президентските избори няма да се запомни с добро, защото не дава основното, което се очаква от една кампания – кандидат с визия, заявени цели и програма. Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов от "Галъп".

"Докато Борисов изчаква със своя кандидат или със себе си, другите имат време да направят по няколко хода и няколко пъти да сгрешат. Борисов може да си позволи лукса да пласира кандидат накрая, след като вече ще са ясни изходите от скандалите при всички останали. С жест на видимо политическо надмощие спрямо АБВ Корнелия Нинова избира здравето на партията пред нейната красота – красивия жест с находчивата кандидатура на ген. Румен Радев", посочи анализаторът.

"Обостриха се разломни линии вътре в партията. Това, което направи Карнелия Нинова, е за консумация на вътрешните публики в БСП – "Ето, ние не зависим от АБВ". В тази ситуация едно креативно решение на АБВ би било по-добро от напускането на левия съюз", смята Първан Симеонов. Според него напускането на потенциалния съюз вляво всъщност може да развали цялата тази кула от кибритени клечки, която в левицата успяха да съставят и която работи и за БСП, и за АБВ.

Кампанията според Симеонов очертава две ниши на търсене – търсенето на стабилност и нишата на национализма. Той допълни, че опитите за окрупняване на политическите ниши след крайното им раздробяване е много труден процес. "Голяма част от политическите формации вече не представляват никого и са се превърнали в политически брокери. Кризата на представителството ражда търсене за пореден популизъм и търсене за поредни проекти, които да разкарат всички от терена", посочи той. По думите му в този процес се наблюдават до болка позната цикличност и до наивност повтарящи се грешки:

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във