Банкеръ Daily

Общество и политика

Кампанията на МВР срещу търговията с вот е обхванала 10 200 души

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, за тях е имало предварителна информация, че подготвят действия срещу избирателните права на гражданите. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутата от БСП Георги Кадиев за мерките и действията на МВР за провеждане на честни избори и противодействие на купения и корпоративен вот.

"За всеки един от тези случаи предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприема действия, т.е. да мотивират да се гласува за една или за друга партия" посочи още Рашков. "По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР. Тя не предвижда съставяне на копие на предупредителни протокол, който да се връчва на лицето. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там", уточни той.

По думите му в сравнение с предходните избори - на 4 април, на изборите през юли имаме в десетки пъти увеличен брой на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпления против политическите права на гражданите. "Става въпрос за 93 наказателни производства за разлика от тези, които са десетина през април."

Facebook logo
Бъдете с нас и във