Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАМПАН ДЖЕЛСОР СЕ РАЗМИНА С КОРПОРАТИВНА БАНКА

Съветът на директорите на БУЛБАНК официално е уведомил Капман Джелсор АД, че прекратява преговорите с фирмата за покупко-продажбата на Корпоративна банка. Изпълнителният директор на дружеството Билян Балев потвърди новината, но не пожела да я коментира. Информация по случая отказа и главният изпълнителен директор на самата Корпоративна банка Венцислав Антонов, който е и заместник-председател на съвета на директорите на БУЛБАНК.


Изпълнителният директор на БУЛБАНК Кирил Калинов също не пожела да съобщи причините за прекратяването на преговорите с Капман Джелсор АД.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че Кампан Джелсор АД е предложило за покупката на банката малко над 6 млн. щ. долара. Може само да се гадае дали цената се е сторила ниска на съвета на директорите на БУЛБАНК, или той не е одобрил вижданията на купувача за бъдещото развитие на Корпоративна банка.


Водихме продължителни преговори с всички потенциални купувачи за Корпоративна банка, докато се убедихме, че по едни или други причини те не са в състояние да удовлетворят разумните ни изисквания. Очаквам, че в рамките на следващите две седмици и половина ще имаме яснота да продаваме ли Корпоративна банка, или не, коментира председателят на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев. Той изрично подчерта, че мениджмънтът на БУЛБАНК няма причини да бърза с продажбата. И че, ако сделка не бъде сключена, може да се изчака приватизацията на БУЛБАНК и след това новите й собственици да решат какво да правят с Корпоративна банка. Не се изключва и възможността тя да бъде погълната от БУЛБАНК.


Според достоверни източници управляваната от Чавдар Кънчев кредитна институция в момента преговаря с американско-британски инвеститор, чийто бизнес е в областта на ИНТЕРНЕТ-разплащанията. Очаква се в края на май да се проведе второто за тази година общо събрание на Корпоративна банка, на което новите й акционери ще изберат друг съвет на директорите. Твърди се също, че инвеститорите ще купят всички акции на БУЛБАНК (99.95%) от Корпоративна банка, като платят за тях над 12.8 млн. лева. Останалите 0.05% от банката са собственост на Еврофинанс - дружество, което е част от Орел Г Холдинг. Акционери в холдинга пък са Експерт Гущеров - с 51%, БУЛБАНК - с 29%, и германският застрахователен гигант Мюних Ре - с 20 процента.


БУЛБАНК обяви, че продава акциите си в Корпоративна банка още в края на 1998 г., като поиска за тях между 8 млн. и 10 млн. щ. долара. От предложението се заинтересуваха петима инвеститори. В средата на миналата година стана известно, че първият кандидат е румънската Джелсор файненшъл груп, чиито интереси у нас се представляват от Кампан АД. През декември 1999 г. румънците купиха 67% от българската фирма и я преименуваха в Капман Джелсор АД. Това обаче не помогна за ускоряване на преговорите по покупко-продажбата на Корпоративна банка. В началото на тази година изпълнителният директор на фирмата Билян Балев се оплака, че разговорите с БУЛБАНК тъпчат на едно място. Едва сега обаче се стигна до окончателен разрив в позициите. Джелсор Капман АД обаче не се отказала да стане акционер в българска банка. Засега тя изчаква приключването на приватизацията на БИОХИМ, за да реши с коя кредитна институция в България да започне преговори за участие в капитала й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във