Банкеръ Daily

Общество и политика

Камерън призова шотланците да останат във Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън призова Шотландия да запази съюза си с Англия, датиращ от 307 години, вместо да предпочете отделянето, предадоха световните агенции. Референдумът за независимост в Шотландия ще се проведе на 18 септември.

В пламенна реч, произнесена на вечеря с шотландски предприемачи в Глазгоу, Камерън подчерта предимствата на единния британски пазар. Той заяви, че това е един от най-старите единни пазари в света, както и един от най-успешните.

"Шотландия има два пъти повече търговски обмен с останалата част на Обединеното кралство, отколкото с останалата част на света", каза Камерън. Той припомни, че през 1707 г. икономическите възможности са обединили в едно народите, които днес съставят Обединеното кралство.

Камерън подчерта, че 300 години по-късно съдбата и богатството на тези народи са все още тясно свързани. Съюзът между тези народи пък има няколко големи предимства, сред които стабилност и солидарност, каза Камерън.

"Ако се разделим, ако направим нашите съседи чужденци, бизнесът ще стане по-труден, търговията ще стане по-скъпа и ще е по-трудно да се постига конкурентоспособност и работни места", заяви британският премиер. "Нека запазим тези наши големи предимства пред голямата несигурност. Нека останем заедно", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във