Банкеръ Weekly

Общество и политика

Камерън и Клег продължават заедно

Британският премиер Дейвид Камерън демонстрира увереност, че се справя добре със задачите и отговорностите на високия си пост. Лидерът на консерваторите на Острова изяви желание да остане на Даунинг стрийт 10 до 2020 година. Камерън се похвали, че списъкът от набелязани реформи е достатъчен, за да му осигури работа за поне още един мандат, и ще се бори за спечелването на следващите избори, които са планирани за 2015-а.


Според Камерън до пет години във Великобритания ще бъде организиран референдум за членството на страната в Европейския съюз. В момента Лондон подготвял специален план за промяна на отношенията си с Брюксел, като целта е да върне на британския парламент част от суверенните пълномощия, преминали под юрисдикцията на органите на общността. Британците възнамеряват да излязат от редица общи сфери на дейност на обединена Европа. По данни на най-новите социологически изследвания, ако сега на референдум бъде поставен въпросът дали Обединеното кралство да остане в състава на ЕС, 51 на сто от гласоподавателите щели да гласуват против.


Оптимизмът на Камерън беше подкрепен и от неговия опозиционен съюзник Ник Клег. Водачът на либералдемократите обеща да запази съюза до края на петгодишния мандат на сегашния кабинет. Напоследък коалицията беше разклатена от поредица разногласия около бъдещето на Лондон в Евросъюза, реформата в Камарата на лордовете, орязването на социалните придобивки и регулацията на медиите, но всичко вече изглежда под контрол.


Ръководителите на британското коалиционно правителство обещаха радикален план за икономии и съкращаване на дефицита въпреки нарастващите разногласия по орязването на социалните придобивки, конституционните реформи и отношенията с Европа. Клег допълни, че е извънредно горд от факта, че, за разлика от останалите европейски държави, британските политически формации са загърбили партийните пристрастия и спорове, обединявайки се в борбата за възстановяване на икономическата стабилност след сътресенията от финансовата криза през 2008-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във