Банкеръ Daily

Общество и политика

Камелия Нейкова: Привърженик съм на машинното гласуване

"Привърженик съм на машинното гласуване, защото смятам, че то улеснява изборния процес." Това заяви Камелия Нейкова, която бе номинирана от "Има такъв народ" за председател на новата Централна избирателна комисия. В петък бяха изслушани при президента Румен Радев номинираните от парламентарно представените партии и коалиции за нов състав на ЦИК.

"Благодаря за доверието, което ми е гласувано на консултациите, които приключиха преди нашето изслушване. Благодаря на партия „Има такъв народ“, че ме предложиха. Благодаря и за останалите предложения, тъй като виждам, че има колеги, с които сме работили и в предишни състави на ЦИК. Г-жа Севинч Солакова има изключително дълъг опит като секретар на ЦИК“, каза още Нейкова. Тя представи накратко професионалния си опит. Според нея той е достатъчен, за да бъде част от състава на ЦИК.

"Както всички казват и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт. Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от сроковете са 57 дни, други - 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва на ЦИК. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство", добави тя.

Нейкова уточни, че е привърженик на машинното гласуване. "То не позволява недействителни бюлетини. От друга страна, промените свързани с него, а именно машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии. Трябва да мислим и за тях, както и за цялата изборна администрация, които трябва да работят в по-нормална обстановка. Никога не съм одобрявала хората да стоят по цели нощи и да не могат да си предадат протоколите."

Според кандидата за председател на ЦИК това се дължи на факта, че в последния момент се сменят членове на секционни комисии, които не са преминали обучения. "Моят призив към политическите партии и коалиции е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. Много е важен въпросът за логистиката на машините", отбеляза Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган. Тя добави, че ще се запознае със състоянието на машините и това къде се съхраняват.

Номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова, която и до момента е на тази позиция, изтъкна, че комисията трябва да има целта да създаде доверие в целия изборен процес, а също и да работи за своето институционализиране. Ако ЦИК прилага закона правилно и еднакво, тогава определението независим държавен орган няма да бъде само запис в Изборния кодекс, посочи Солакова.

Димитър Димитров, който ще бъде заместник-председател на ЦИК, номиниран от ГЕРБ-СДС, каза, че би предпочел избирателната комисия да се нарича комисия по изпълнение на законодателството, защото така ще отпадне натискът върху този тип администрация да бъде свързван с кампаниите. Той посочи, че скептичното му отношение към технологиите е свързано с много подробната му компетентност и наблюдение на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Димитров добави, че за настоящата кампания ще направи всичко възможно и има идеи за това, как може да бъде направено използването на машини достатъчно сигурно, за да няма никакви притеснения и съмнения.

Сред предизвикателствата пред новата ЦИК Емил Войнов ("БСП за България"), който ще бъде заместник-председател на комисията, посочи довършване на процедурите по досегашния договор с изпълнителя за машините "Сиела Норма", както и организирането на нова процедура за придобиване на най-малко поне 300 специализирани устройства за машинно гласуване за избирателните секции извън страната, логистичното осигуряване и обслужване на машините. Трябва в не по-малко от 250 избирателни секции извън страната да бъдат доставени машини за гласуване, в т.ч. и на други континенти, те трябва да са придружени от охрана, техници за инсталиране и поддръжка, уточни Войнов. Според него, ако членовете на ЦИК работят отговорно, ще успеят да се справят с тази задача и да организират честни, прозрачни, успешни избори.

Цветозар Томов ("Демократична България") също заяви, че машинното гласуване е голямото предизвикателство в тази кампания. "Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване, да построим такава информационна кампания, каквато до момента ЦИК не е организирала", каза Томов. Той изтъкна важността да се осигури възможност на всеки, който желае, да тества да гласува машинно, както и да се установи достатъчно точно и чрез тестове капацитета на една машина в рамките на един стандартен изборен ден. Томов отчете и важността партии и организации да имат достъп до процеса по тестване и сертифициране на машините.

Росица Матева ("Изправи се! Мутри вън!") изтъкна важността установяването на съответствието на машините да бъде публично, да присъстват представители на гражданското общество и организации, на партиите, които са кандидати, за да няма съмнение как е установено съответствието на устройствата за машинно гласуване и за това, че те отговарят на изискванията на изборния кодекс и на техническото задание, което ЦИК е приела. Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване, счита Матева. Тя ще настоява ЦИК да изработи методика, по която да бъдат предоставени машини в цялата страна, за да може всеки, който желае да види още преди изборите как се гласува с машина, за да няма притеснения, че начина на гласуване може да затрудни избирателите.

Камелия Нейкова каза, че новите моменти в изборното законодателство поставят пред ЦИК задачи, които трябва много отговорно да се изпълнят и изрази надежда да работят толерантно помежду си, с добър и ефективен диалог с институциите, които имат отношение към изборния процес, с прозрачност и публичност в действията си и с мащабна разяснителна кампания, за да може всеки български гражданин да бъде убеден, че правото му на глас ще бъде реализирано и никой няма да бъде лишен от тази възможност. "Изключително много разчитаме на това, партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори, да не превърнат ЦИК в заложник на техните спорове. Нека да ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим, защото ни чака много работа", призова Нейкова.

"Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви да започнете координацията и единодействието си от сега", обърна се президентът Румен Радев към номинираните за членове на ЦИК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във