Банкеръ Daily

Общество и политика

Камбаните в Ловченската епархия ще бият по 2 минути всеки ден като знак за борбата с коронавируса

Камабините да бият от 12:00 ч. на обяд в продължение на 2 минути като знак на борбата срещу коронавируса. Това ще случи във всички храмове в Ловченска епархия, стана ясно от заръката на митрополит Гавриил.

"Известна е благодатната лекуваща сила на камбанния звън. В по-ново време има и научни проучвания, които потвърждават мощното целителното въздействие на звъна от църковните камбани. По традиция в Православната църква по време на големи епидемии от заразни болести Църквата е благославяла ежедневното биене на камбаните, което е низвеждало Божията благодат и е помагало за преодоляване на епидемията. Освен това камбанният звън умиротворява и радва човешката душа, вдъхновява я с духовна бодрост и окриление, призовава към покаяние", отбелязва владиката.

"Призовавам над Вас Божието благословение, Ваш в Христа усърден молитствувател", апелира още дядо Гавриил.

Вчера патриарх Неофит отправи молитва за изцелението на българския народ от коронавируса, но отново не призова мирянете да не посещават църквите, за да не се събират много хора на едно място. Единственото, което той каза, беше следното:

„С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33).

„Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим”, каза още патриархът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във