Банкеръ Daily

Общество и политика

Камарата на строителите срещу Минеков за ремонта на паметници

Реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II" е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя. 

 

Това заявяват от Камарата на строителите в България, а поводът са публичните изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков. Според камарата те съдържат неверни, подвеждащи и уронващи авторитета на КСБ твърдения. 

От там отбелязват, че не отговаря на истината твърдението, че няма проектна документация. Главният архитект на Столичната община е издал  разрешение за строеж №58/11.04.2011 г. въз основа на надлежно съгласуван с писмо №33-00-0283 от 9.08.2010 г. на Министерството на културата проект за реставрация и консервация на паметник „Цар Освободител Александър II". Главен  координатор на екипа, изготвил проекта за реставрация и част от проектантския екип, е арх. Любомир Петров, ръководител звено Опазване паметниците на културата и историческото наследство (ОПКИН) към Общински културен институт „Музей за история на София". 

Камарата обяснява, че е предоставила проекта за обновление на фондацията на руския депутат Андрей Скоч "Поколение", която се занимава с реставрацията на руски военни паметници. От там е последвала инспекция на паметника на място и след оценката фондацията е решила да отпусне необходимите средства за реставрацията.

"На 29.08.2012 г. е сключено споразумение между Столичната община и КСБ, с което Камарата поема цялата дейност по организацията и координирането на проекта. Организацията на работа е съгласувана с всички институции. През септември тежащата 3,3 тона статуя с височина 4,22 метра е успешно демонтирана и превозена до "Марков студио" с основател и управител скулптора Марин Марков. Самото възстановяване на бронзовите скулптури е направено след подробен метало-химичен анализ, извършен от два института на БАН - по металознание, съоръжения и технологии и по обща и неорганична химия", пише още в писмото.

В него се посочва, че сред екипа консултанти на реставрацията, изпратени от фондация "Поколение" са участвали двама руски реставратори - Олга Чужикова и Алексей Воробьов.

Целият процес от самото начало до финализирането на реставрацията протича при пълна прозрачност и постоянна информираност на медиите и обществеността за извършваните дейности. Пълен списък на лицата, участвали в реставрацията и консервацията на паметника, е публикуван във в. "Строител", посочват още от Камарата на строителите.

В писмото липсва информация относно сума, която е била отпусната за реставрацията на паметника от руската фондация, както и каква част от нея е била разходвана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във