Банкеръ Daily

Общество и политика

Камарата на архитектите иска от президента вето на ЗУТ

Седмица след промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) оценките за тях са разнопосочни. Според някои опасения законодателните изменения биха вкарали граждани и инвеститори в спорове. От Камарата на архитектите в България сезираха президента с настояване той да наложи вето върху поправките. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила свое писмо до държавния глава с молба за вето, за да се преразгледат спорните текстове.

Част от колегията счита, че е ограничаване на гражданските права собствениците и предприемачите да разполагат с имотите си по предназначение, обясни за БНР арх. Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите. 

"Един от дискусионните въпроси касае предложението разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Ревизирането на тази регулация е задължение на общината, не на собствениците на поземлени имоти, които могат да имат някаква инвестиционна инициатива", посочи Борисов.

„Някои колеги твърдят, че това ще стопира бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест“, допъни той. 

Предложенията са се появили в Народното събрание между първо и второ четене, „изненадващо“, без да бъдат оповестени с проектозакона с възможност за обществено обсъждане, уточни арх. Борисов.

Специалистът определи като ожесточена разгърналата се дискусия по текст от закона, който третира понятията за височина на сграда, отстояние и прочее. Тук страховете са свързани с екологични проблеми - намаляване на озеленяването и на чистотата на въздуха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във