Банкеръ Daily

Общество и политика

Камала Харис: С Петков обсъдихме укрепване на силите на НАТО

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви, че е обсъдила с българския премиер Кирил Петков последващите стъпки в колективния отговор на руската инвазия в Украйна и укрепването на силите на НАТО. "Разговарях по телефона с министър-председателите на България и на Чехия - Кирил Петков и Петр Фиала, за да обсъдим следващите стъпки в нашия колективен отговор на руската инвазия в Украйна, включително и укрепването на отбранителните способности на НАТО и осигуряването на хуманитарна помощ на тези, които бягат от насилието", посочва Харис във Фейсбук.

В понеделник от пресслужбата на българското правителство съобщиха, че по време на разговора Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната. Днес от американското посолство у нас съобщиха, че вицепрезидентът Харис е подчертала ангажимента на САЩ към сигурността на съюзниците от НАТО и е изразила подкрепа за предприеманите колективни усилия за укрепване на способностите за отбрана и възпиране на НАТО.

Междувременно Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България тази седмица. Посещението в България ще даде възможност на Остин за среща с цивилните и военните лидери на страната, коментира говорителят Джон Кърби. Той определи предстоящата визита като ключова спирка от гледна точка на източния фланг на Алианса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във