Банкеръ Daily

Общество и политика

Калоян Паргов: В БСП някои нямат усещане кога да слязат от сцената

Кои от промените в устава, предложени от г-жа Нинова, ще минат безпроблемно на конгреса и кои евентуално няма или това ще стане по-трудно?

- Предложените промени наистина предизвикаха доста дискусии вътре в БСП. Обсъждат се отдолу нагоре в партийните организации, преди да бъдат обсъдени от делегатите на конгреса. Смятам, че те са замислени като промени, свързани с желанието на БСП да покаже, че правилно разчита знаците, които избирателите дадоха на последните избори. Да покаже, че в партията има воля за промяна. Условие за това, което искаме да постигнем, а именно промяна на модела на управление на държавата.

Кои корекции на устава на БСП трябва задължително да бъдат приети, за да бъде извършена тази промяна?

- Не приемам персонализацията на промяната с един или друг представител на БСП така, както се тиражира. Това създава напрежение. И мисля, че това напрежение до голяма степен е изкуствено и цели да попречи на БСП да се концентрира върху най-важното. А именно - какво предлагаме на хората, какво искаме да променим и как ще го постигнем.

Все пак една от най-спорните промени е въвеждането на мандатност за депутатите. Няма ли опасност така да обидите и унижите дългогодишни знакови лица на БСП като Янаки Стоилов, Михаил Миков, Димитър Дъбов, Георги Божинов?

- На всеки един трябва да е ясно, че всяко нещо има начало, има и край. Но не всеки човек има усета за това кога трябва да спре и да слезе от сцената. Понякога самите избиратели са тези, които го показват с вота си. Колкото и тежко да е това в личен план. Убеден съм, че конгресът ще мине в един конструктивен дух. А най-важното са посланията, които ще излъчи към обществото този конгрес.

Какви ще бъдат те?

- Миналата година мина под знака на промяната. Тази година промяната ще продължи. Но промяна не само за БСП, а и за България. Говорим за правила, за сигурност, за справедливост. Нещо, което чухме и от високия форум в Давос. Там се постави въпросът за неравенствата, за социалното изключване, за бедността. В България това са основните проблеми, които стоят пред обществото.

Да, вие основно говорите за доходите. Но защо съдебната реформа и борбата с корупцията не са ваш приоритет? Според много хора те са в основата на бедността, а и на всяка промяна.

- Тази тема е важна за нас. На Запад корупция е, когато заобикаляш закона, за да се облагодетелстваш. В България корупция е, когато си плащаш за нещо, което по право ти се полага да получиш като услуга от администрацията, от институциите. Тоест, акцентът е върху една работеща и гъвкава администрация, която е назначена, за да бъде в услуга на  хората. А не една тромава бюрократична машина, която рекетира хората. За да се промени това, се изисква и политическа воля, и по-голям контрол, и безкомпромисност, когато са налице такива случаи.

Но има и корупция по високите етажи на властта.

- И за нея се отнася, когато говорим за правила. Борисов въведе модела на телефонна конкуренция. Не е важно дали имаш качествени работници, служители, дали имаш съответната техника, за да изпълниш една обществена поръчка. Важно е дали имаш телефона на правилния човек. Бизнесът иска да се премахне този модел на телефонна конкуренция. Това не работи за него, защото в общоевропейски мащаб нашите фирми остават много нискоконкурентоспособни, тъй като те не инвестират в техника и технологии, а в контакти и телефонни номера.

Създаването на истински предпоставки за максимално изчистен модел на конкурентност ще допринесе за по-добри позиции на България в общия европейски пазар. Ние не може да сме част от този пазар като територия и население, което само консумира, но и което произвежда блага и повишава жизнения си стандарт. Това е заложено и в нашата програма, която в момента обсъждаме публично и ще я приемем на конгреса.

Ще променяте ли данъчната система, ще заменяте ли плоския с прогресивен данък? Напоследък май се поразколебахте.

- Данъчната политика винаги е предмет на остри спорове и дебати в обществото. Ние не сме се отказали. Но осъзнаваме, че за да се случи това, се иска по-задълбочена дискусия в един по-дълъг период от време, който да не е предизборен. Трудно може да се обясни смисълът на тази данъчна реформа, която не се заключава единствено и само в преминаването от плосък към прогресивен данък в рамките на един-два месеца, през които тече интензивна предизборна кампания. Тук говорим за цялостно преосмисляне на данъчната политика, за съотношението между преки и косвени данъци, за неданъчните приходи - административни такси, лицензи, банкови такси и т. н. Видимо българите обедняват, а държавата продължава да изпомпва техните спестявания и пари, за да може да направи някакво разпределение и да „върже“ съответния годишен бюджет.

Някои виждат в промяната на позицията ви подготовка за голяма коалиция с ГЕРБ след изборите.

- Не. По-скоро видяхме, че хората няма как да възприемат за толкова кратко време философията на една нова данъчна политика. Трябва да има подготвителна фаза. Ще дам един пример. След плащането на всички дължими данъци и такси остава един разполагаем доход, с който да живеем.  Е, проблемът е, че този разполагаем доход все повече и повече намалява в нашите джобове. Има нужда от нов подход. И най-вече от стимули в икономиката, в сферата на производство, които да генерират добавена стойност, национално богатство. Националният интерес е свързан с единственото важно нещо - да осигуриш добър стандарт на живот на хората в държавата. Така че това не е подход към коалиция, а по-скоро преход към една нова данъчна система, за която ще търсим консенсус в следващите години. Синдикатите, между другото, подкрепят това. Останалите политически партии имат различни послания и програми. Ние виждаме възможност за партньорство там, където нашите цели, които сме си поставили в програмата, ще бъдат възприети. Ще приемем подкрепа за формиране на управление на основа постигането на заложените в програмата ни цели.

Гласуваш за БСП, получаваш Орешарски, твърди Бойко Борисов. Така ли е?

- Тези обвинения са безпочвени. Когато избирателите ни гласуват доверието за бъдем първа политическа сила, БСП ще поеме отговорността за управлението на държавата.  Грешките от миналото няма да бъдат повторени.  Друг е въпросът, че хората ясно показаха, че не приемат и досегашния модел на управление. Гласуваш за Борисов, получаваш псевдореформи, умело прехвърлени на гърба на Реформаторите и други коалиционни партньори.

Все пак, като имате предвид предполагаемата конфигурация на следващия парламент, къде ще търсите партньори?

- На този етап, гледайки заявките и програмите на различните партии, патриотите очевидно стоят най-близо до нас. По определени теми имаме сходни виждания, макар и всеки от своята позиция. Например, политиката, свързана с доходите на пенсионерите. Очевидно това е поле за общи действия. Опазването на границата, намесата на държавата за спиране на миграционния поток, отмяна на постановление 208 - още едно поле като пресечна точка. Можем още да изброяваме. Миналата година към стила на говорене на БСП прибавихме нещо, което, увлечена по голямата европейска идея, нашата партия беше позабравила - патриотизма. Всички бяхме ентусиазирани и някак си националното, патриотичното го оставихме на заден план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във