Банкеръ Daily

Общество и политика

Калоян Паргов поиска булевард или площад в София да носи името на Стефан Данаилов

Булевард или площад в София да бъде именуван на иконата на българските театър и кино Стефан Данаилов. Това предложи лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов по време на днешната сесия. Тя започна с минута мълчание в памет на Ламбо, който напусна този свят на 27-ми ноември. Поклонението в Народния театър "Иван Вазов" съвпадна със заседанието на общинските съветници в София. Веднага след сесията Калоян Паргов се прости с легендата.

"Ламбо обичаше да казва, че достойните хора ходят изправени. Той ходеше с високо вдигната глава. Беше респектираща личност с всеки жест. Беше истинско богатство да общуваш с него", каза Калоян Прагов, след като отдаде последна почит пред Маестрото и поднесе съболезнованията си на близките му. Той допълни, че Стефан Данаилов е вярвал безрезервно, че колкото повече обич даваш, толкова повече получаваш. Затова и хората го обожават.

По време на днешната сесия на СОС Калоян Паргов, който е член на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, предложи също в рамките на следващата година да бъде обсъдена и реализирана идеята за поставяне на барелеф или бюст-паметник на Стефан Данаилов на подходящо място в столицата.

"В деня, в който България се прощава с великия Ламбо, сме длъжни да направим така, че ние, а и следващите поколения, да не забравяме тази светла личност", каза Калоян Паргов.

Освен именуването на булевард или площад и поставянето на барелеф или бюст-паметник, лидерът на БСП-София предложи да се помисли дали Столична община не може да организира конкурс или да връчи награда на името на Стефан Данаилов. "С Ламбо си отиде цяла епоха от българската култура. А ние сме призвани да направим така, че поколенията да знаят за нея и да я помнят", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във