Банкеръ Daily

Общество и политика

Калоян Методиев напусна кабинета на президента Радев

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев напусна поста. Това обяви самият той в социалната мрежа Facebook.

"Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!", написа политологът.

Това е вторият началник на президентския кабинет, който напуска поста след журналиста Иво Христов, който стана евродепутат от БСП. Той бе освободен с указ на президента на 18 април 2019 г. Именно на негово място бе назначен Калоян Методиев.

"Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет", съобщиха от президентството.

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в град София. През 1994 г. завършва 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където специализира "Външна политика и национална сигурност". Бил е стажант в Европейския парламент в Брюксел. Доктор на политическите науки от 2011 година.  

От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), която след това и оглавява. В периода 2004 – 2006 г. е зам.-председател на Демократични европейски младежки общности със седалище в Копенхаген. На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище. На 9 ноември 2005 г. напуска СДС с шумен скандал заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията. През 2007 г. е сред основателите на политическа партия "Общество за Нова България" (ОНБ). Формацията е със социално-консервативни ориентация. Председател е от 2007 до 2013, когато се оттегля от активна политическа дейност.

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет. От 2012 до 2017 е асистент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, където води курсове по "Политически маркетинг", "Институции на съвременната държава", "Политически партии", "Имиграционни политики", "Енергийни политики", "Съвременна политическа история на Балканите". От 2015 г. година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи.

Автор на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016). Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Женен с две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във