Банкеръ Daily

Общество и политика

Калина Константинова ще е вицепремиер по ефективно управление

Депутатът от "Продължаваме промяната" Калина Константинова потвърди, че е номинирана за вицепремиер по ефективно управление, което, по думите ѝ, ще отговаря за дигиталната трансформация. "На финалната права сме за подписване на коалиционното споразумение. Моята надежда е за петък. Останали са съвсем малки детайли. Оттук нататък управленските органи на коалиционните партньори трябва да събеседват, да ревизират", каза тя.

Съпредседателят на ПП Асен Василев вече потвърди, че всяка партия ще има вицепремиер. Постигнато е било разбирателство всяка партия да има свой съветник в министерство. Василев изрази надежда окончателният текст да бъде завършен днес.

Още днес ще прегледаме новия вариант на коалиционно споразумение и ще решим в кой ден да свикаме Националния съвет на партията, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. "Получихме един вариант рано тази сутрин. Разбираме, че в него има нанесени някои корекции", каза тя и допълни, че работните групи отново ще го прегледат по политики. "Говорих с Кирил Петков и се разбрахме, че след като го видим във варианта, в който са го изпратили, ще се срещнем с него и с Асен Василев да го обсъдим", обясни лидерът на БСП. "Досега сме разговаряли, че "Продължаваме Промяната" подписват отделно с всяка една от партиите в коалицията. Ако се стигне до общо подписване, това за нас би било по-добре", допълни Нинова. Лидерът на БСП отбеляза, че от партията ѝ са дали съгласие по време на преговорите всеки министър да си избира заместник-министри и всяка партия да има свой съветник в министерство.

Любомир Каримански очаква лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов да подпише коалиционното споразумение. По думите му мандатоносителят трябва да уточни каква ще бъде формата на подписването. Каримански определи като справедлива идеята всяка формация да има свой вицепремиер в бъдещата управленска коалиция.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов съобщи, че един от министрите, номиниран от тях, ще е и вицепремиер. Предстои произнасяне на колективните органи на партиите в ДБ по изпратения по-рано днес вариант на коалиционно споразумение. За възможността всеки коалиционен партньор да има право на свой вицепремиер, Иванов каза, че така ще се избегне риск от известна феодализация на секторите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във