Банкеръ Daily

Общество и политика

Калин Тодоров: Зад завесата на демокрацията става нещо тревожно

S 250 9a5ca40b dcf6 4719 ad12 24109e9b9a20

"Зад завесата на демокрацията става нещо крайно тревожно". Това каза пред БНР писателят Калин Тодоров - автор на "Зад завесата на Соца", който вече подготвя за печат нова книга - "Зад завесата на демокрацията". Той е син на последния премиер на България преди 10-и ноември 1989 г. – Станко Тодоров.

"Кога беше спусната завесата, когато сега обвиняемият бизнесмен Васил Божков беше „свещена крава” на прехода и тогава никой не го пипаше за нищо и политиците му помагаха да натрупа богатството си. Той беше като национална гордост с колекцията си от антики, с която се представяхме пред света. Изведнъж, без всякаква видима причина, той се превърна в най-опасният и престъпен българин. Питам се кога беше спусната завесата - тогава, когато той забогатяваше, или сега - когато държавата го разобличава?", коментира Тодоров.

Писателят заяви, че с разкритията си Божков дискредитира и себе си. "Аз не мога да приема, че това е защитна стратегия и прокуратурата е длъжна да провери тези твърдения на г-н Божков. Тези твърдения създават едно обществено настроение срещу държавните институции. Ако те не бъдат разсеяни, в съзнанието на българите ще остане впечатление, че сме управлявани наистина от хунта", посочи той. 

По думите на анализатора прокуратурата манипулира общественото мнение и съда, като разкрива доказателства преди съдебния процес. "Щом прокуратурата си позволява това, би трябвало това да е позволено и на защитата, защото двете страни в процеса би трябвало да са равностойни”, каза Тодоров. 

Писателят коментира и ареста на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. "В арестите се натрупват обвиняеми бизнесмени, а обяснение какво става - няма. Все пак има процесуални срокове, които изтичат, а не започват съдебни процеси. За братя Бобокови не бяхме чували нищо лошо, а сега се оказва, че и те са в сивия сектор", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във