Банкеръ Daily

Общество и политика

Калфин предлага вместо минимални прагове да се определят минимални заплати

Практиката за договаряне на минимални осигурителни доходи може да се подобри и развие - най-добрият вариант е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Това каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Вицепремиерът ще предложи на социалните партньори механизми, по които двустранният диалог между синдикати и работодатели да стане водещ. "Най-добрият вариант за развитие е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Когато това започне да се случва, едва тогава би могло да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове", заяви Калфин. Според него премахването на тази практика не би решило нищо, а ще върне стари проблеми и ще изчезне двустранният диалог, нещо, което трябва да се насърчава.

Изказването на вицепремиера е по повод протеста на работодателските организации, които не желаят да се определят минимални осигурителни прагове по сектори, а осигуровките да се плащат върху реалните заплати.

Министърът изрази надежда, че предстоящото догодина преброяване на работодателите и синдикатите ще е мотив те да потърсят възможност да представляват всички икономически сектори, така че диалогът да е пълноценен. "Не е нормално, когато в част от икономическите дейности просто няма двама партньори, които да седнат да преговарят", допълни той.

Ивайло Калфин заяви, че трябва "да си поставим за цел доходите в България да вървят нагоре" и да се изравняват с тези на общия европейски пазар. "Това става с инвестиции в енергийна ефективност, в по-добра производителност, в образование и професионална квалификация", смята социалният министър.

"Значителното увеличение на минималната работна заплата не става за няколко месеца, но целта трябва да бъде икономика с много по-високо заплащане", каза Ивайло Калфин. По думите му и българският бизнес осъзнава, че не може да се държи икономиката ни на ниска минимална работна заплата.

От социалното министерство имат намерение да предложат подобряване на обсъждания в момента нов проект за промяна на механизма, по който нараства минималната работна заплата. "При всички случаи не трябва никой да си мисли, че ние ще заковем минималната работна заплата на тези равнища и тя примерно ще се увеличава само с равнището на инфлацията или нещо подобно. Това ще бъде убийствено за икономиката дългосрочно", заяви Калфин.

Увеличението на минималната заплата не е мотив за уволнение на хора и за увеличаване на безработицата, това не се вижда от статистиката, допълни той. По думите на Калфин в цяла Европа се говори за медианни работни заплати - не каква е средната между най-високата и най-ниската, а къде е най-голямото струпване на работни заплати и това е по-добрият критерий.

"В България съотношението между минималната работна заплата и средната работна заплата е на средните европейски равнища, така че няма никакви опасения, че сме стигнали някакви критични стойности, които едва ли не ще дръпнат назад икономиката", посочи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във