Банкеръ Daily

Общество и политика

Калфин не изключи възможността АБВ да се включи в управляващата коалиция


Партия АБВ ще подпише програмата за управление на кабинета на ГЕРБ и Реформаторите, ако в нея са включени основни приоритети на партията. Ако обаче има разминаване по основни теми, партията на Първанов няма да подкрепи дясната коалиция. Това каза пред журналисти шефът на парламентарната група Ивайло Калфин.

Вчера след поредните преговори стана ясно, че ГЕРБ и АБВ ще подпишат коалиционно споразумение за кабинет и ще търсят широко парламентарно мнозинство около програма. За подпис под нея те поканиха Реформаторите, очаква се оферта да има и към АБВ.

Днес Калфин обясни, че е разбрал за тази опция от медиите и все още няма официална покана за срещи. „Ако в програмата влязат конкретно разписани ангажименти, които са важни за нас, бихме се ангажирали, за да видим тези ангажименти изпълнени, но все още такова нещо не съм видял”, каза шефът на групата на АБВ.

Той обясни, че засега на декларативно равнище има сходство по темите на изборното законодателство, съдебната реформа, промени в социалната система. Разликите са в данъчната система и в детайли на пенсионната реформа.

Калфин призна, че с ГЕРБ и Реформаторите има различия по въпроса трябва или не да се запази плоският данък. „Аз мога да извадя още няколко конкретни теми, по които сигурно ще има големи различия. Сигурно и между ГЕРБ и РБ има такива по конкретни теми. За нас е важно да има стабилно правителство и да се случат промени, които са включени в нашата програма”, каза шефът на групата на АБВ.

Калфин не изключи обаче и да не подкрепят програмата. "Ако има разминаване по основни теми, няма да я подкрепим”, каза още депутатът.

Той нарече спекулация информациите, че АБВ може да има министерски постове в новото правителство. Калфин подкрепи и тезата, че ДПС трябва да си почине от властта. „Не споделям това, което твърдят колегите от ДПС, че без тях не може да се формира стабилно правителство”, каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във