Банкеръ Weekly

Общество и политика

Калфин натиска България към данъка върху финансовите транзакции

Европейският депутат Ивайло Калфин настоява за бързо въвеждане на данъка върху финансовите сделки в Европейския съюз и изрази надежда, че както България, така и други страни членки ще се присъединят към 11-те държави, които вече се ангажираха с него (Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Словакия, Словения, Испания и Португалия).

"Искам да напомня за предложението на Европейската комисия част от средствата от този данък да се използват за подобряване на приходната част на европейския бюджет. Това ще означава по-малки национални вноски в този бюджет. Не по-голям европейски бюджет, а по-автономен бюджет. Когато говорим за вложителите, нека също да сме на ясно, че този данък ще направи по-лесно управляеми националните бюджети и в крайна сметка, данъците за данъкоплатците ще са по-малки", заяви Калфин по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург късно вчера.

Според него този данък няма да бъде допълнителна тежест за данъкоплатците, а ще облекчи натиска върху тях и те ще плащат по-малко данъци. Калфин смята, че сега, когато възстановяването на европейската икономика е започнало и се създава банковият съюз, е крайно време да се ангажира и финансовият сектор, за да се засили фискалния капацитет на държавите, пострадали от кризата.

Позицията на българския евродепутат обаче е в разрез с експертното мнение на много от банкерите в Европейската централна банка, които изразяват безпокойство относно ефектите от данък "Тобин"(наречен на американския икономист, представил идеята Джеймс Тобин). Според члена на управителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе този налог може да заплаши финансовата стабилност на страните, които го прилагат.

Припомняме, че идеята за въвеждането на този данък предизвика остри спорове между държавите членки на Европейския съюз и срещна яростната опозиция на финансовата индустрия. Съгласно предложението на Европейската комисия, ставка от 0.1% ще бъде налагана на търговията с акции и облигации, а 0.01% на търговията с деривативи между финансовите институции, ако най-малко едната от тях се намира в една от страните, която е приела данъка. Според Европейската комисия данъкът върху финансовите операции би носил 57 млн. евро годишно и по-този начин финансовият сектор ще заплати своята цена, за помощта получена по време на кризата.

Правната служба към Съвета на Европейския съюз дори определи, че облагането с данък на финансовите транзакции надвишава националните правомощия на страните членки и е дискриминационно към държавите, които не участват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във