Банкеръ Daily

Общество и политика

Калфин: Корупция има, защото липсва обществен натиск

"Корупция има, защото липсват достатъчно контрол и обществен натиск върху всяка една институция". Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и уточни, че прокуратурата трябва да се отчита много по-често пред Народното събрание. 

Той подчерта, че антикорупционния закон е имало много слабости и затова не е получил подкрепата на парламентарната група на АБВ. Една от тях е идеята за създаването на нов орган, който да се занимава с корупцията в политическите сили и властта. Според него това можело да се върши и от съществуващите органи като БОРКОР и Сметната палата. 

"В антикорупционния закон има неща, които са недопустими за една демократична държава. Хората ще се страхуват още повече да подават сигнали. Имаме достатъчно институции, които да се борят с корупцията и не е нужно да създадем поредния орган, който е едноличен, политически и има дълъг мандат", заяви Калфин.

Вицепремиерът обяви, че това е щяло да бъде един "репресивен закон", който на практика щеше да намали подаването на сигнали за корупция.

Според него трябва да има ясни определения, които да изясняват какво е корупция. "Трябва да се направи работна група от хора, които виждат проблема и искат да се борят с корупцията. Липсва достатъчно контрол и обществен натиск върху работата на всяка една институция", допълни той.

Социалният министър коментира и ниските заплати в България. "Дори когато икономиката върви, заплатите не се увеличават толкова при нас. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда. Дупките основно са в средно квалифицираната част - майсторите – тези, които не са със задължително образование", обясни той. 

По думите му най-малко безработни са хората, които са по-високо образовани, но те пък обикновено не работят по специалността си и започват работа след 25-годишна възраст, което според министъра е късно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във