Банкеръ Daily

Общество и политика

Калфин е за плавен скок на пенсионната възраст

Възрастта за пенсиониране трябва да бъде увеличена плавно, заяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин на брифинг след края на днешното правителствено заседание. Според него увеличението й с 4 месеца на година е прекалено стръмна стъпка.

Сега мъжете в трета категория труд се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца, а жените при 60 години и 8 месеца. Според социалния министър ако законът, приет по времето на предишното управление на ГЕРБ, не се промени, от 1 януари възрастта ще се увеличи с по 4 месеца за мъжете и за жените.

Ивайло Калфин припомни, че предишният кабинет "Орешарски" е замразил пенсионната възраст за една година, но решение не е намерено.

"Пенсионната реформа трябва да се реши заедно с всички свои елементи, а не парче по парче", смята още той. По думите му обаче няколко елемента трябва да решат преди началото на следващата година с бюджет 2015, без претенцията това да е цялостната реформа. Предстои заедно с финансовия министър и представители на НОИ вицепремиерът да обсъди сметките за следващата година.

За пенсионирането в силовите ведомства Калфин смята, че освен стаж, във всички категории труд трябва да има и възраст. Освен всичко това трябва да е съобразено с възможностите на заетите в тези системи да работят друг вид работа.

"Например един летец със стаж от 15 години не би могъл да изпълнява задълженията си на 100%, но в същото време трябва да му се даде възможност да остане на работа в тази сфера", подчерта социалният министър.

Калфин изрази опасенията си, че забавените плащания по еврофондовете от страна на Брюксел ще се отрази негативно и на българския бюджет за 2015 година. По думите му сега ЕК дължи около 30 млрд. евро неразплатени фактури, като и България е сред чакащите да получат забавените плащания. Вицепремиерът все пак изрази надежди, че догодина трябва да бъдат направени първите плащани по оперативна програма "Човешки ресурс". "Авансовото плащане по проектите ще бъде 1%, което означава, че страната ни трябва да осигури бюджетни средства, които в последствие да ни бъдат възстановени", обясни още социалният министър.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във