Банкеръ Daily

Общество и политика

Какво сме ние 30 години по-късно - жертви или съучастници?

„Пиянството на един народ!” Точно с тази фраза на дядо Вазов можем да определим случилото се на 10 ноември 1989 г. и известен период след тази дата. След това дойде неприятният махмурлук, докато най-после май започнахме да изтрезняваме. Оглеждаме се и установяваме, че се намираме в действителност, твърде различна от мечтите ни, които ни опияняваха тогава.

Оказа се, че 30 години по-късно трябва да искаме и да се борим за същото, за което и тогава. Тогава по площадите викахме „Демокрация”. Сега не викаме, но чувстваме, че я няма. Една партия отново е овладяла държавата, институциите са разградени или сведени до театрални декори, един човек командва всичко и всички. Има псевдопазарна икономика, от която се обогатява основно една олигархична прослойка. Медиите са подчинени, устите на журналистите са запушени. Върховенството на закона е изкривено да неузнаваемост. Най-дефицитната стока е справедливостта.

А иначе банани има колкото искаш. И гръцки домати има. И полски картофи има. И македонски ябълки има. Стига да имаш достатъчно пари да си ги купиш.

Остана ни една единствена свобода – да си вземем куфара и да заминем другаде, за да живеем в подредена държава, с нормални доходи, в развито гражданско общество.

И точно това правят децата ни. Тези, които са били малки или изобщо не помнят времето преди 10 ноември 1989 г. и грозния, мъчителен, сбъркан преход към...какво? Оказа се, че сме направили завъртане на 360 градуса и горе-долу сме там, откъдето тръгнахме. В политически смисъл. В икономически е доста по-различно. Държавата е разграбена, ресурсите й преминаха в ръцете на една малобройна група, която богатее за сметка на останалата маса хора, които обедняват. Дълбоката провинция е съсипана и обезлюдена.

Току-що отминаха поредните избори – местни избори, за кметове и общински съветници. Видя се, че нищо не е мръднало от времето на Алековия Бай Ганьо. Зад паравана на фасадната, потьомкинската демокрация, задкулисието от порочни зависимости здраво пипа. И не подбира вече средствата.

Къде е разликата между онази партия, сляла се с държавата, с нейните институции и служби, с икономическите субекти, с АПК-тата, и тази партия, окупирала всички институции и служби, преплела се с олигархични икономически кръгове и съдебна власт? И тогава, и сега се мачка грубо всеки, който не е съгласен с нещо, който се опитва да протестира, който иска да развива свои инициативи или дребен бизнес. Дори сега корупцията е чудовищна. Краденето безскрупулно. Бедността ужасяваща. Неграмотността и простотията потресаващи.

А не за това мечтаехме след 10 ноември 1989 година. Но не можахме да осъществим мечтите си. И причината е основно манталитетна. Ентусиазираната веднага след промените интелигенция твърде бързо разбра, че политиката е прагматично занимание и се оттегли. Така съдбините на държавата и обществото останаха в ръцете на недобросъвестни прагматици, даже мошеници и тарикати. А ние години наред гледахме безучастно техните безобразия, действия или бездействия. И не правехме нищо. Не ги контролирахме, не им търсехме сметка. Защото не било наша работа. Защото все чакаме някой друг да ни оправи и да ни реши проблемите. Защото не ни интересува какво правят ония там, горе... Важното е ние да си гледаме нашата си нивица. И понеже не прогонвахме користните политици навреме, прогонихме децата си.

А още древните хора са разбрали, че без гражданско общество няма добра политика, няма добро управление. „Само защото ти не се интересуваш от политиката, не означава, че политиката не се интересува от теб“, е казал древногръцкият политик и държавник Перикъл. Но малко са тези, които осмислят посланията от миналото. Както се казва в една велика книга – невежеството е сила. Да, голяма пагубна сила.

Авторът на тази вечна книга, Джордж Оруел, е казал и друго: "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели не е жертва. Съучастник е."

Ами, това е, драги сънародници. Честит 10 ноември и 30-годишен преход към свобода и демокрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във