Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАКВО ЩЕ ПОЖЪНАТ ЦАРИСТИТЕ?

Царската партия преживя четвъртия си редовен национален конгрес с измършавели редици и мечти за бъдещето. В събота (18 октомври) в Габрово НДСВ преизбира лидера и ръководството си и приема документите, които определят бъдещата политика на партията и стратегията на предстоящите през юни догодина парламентарни избори и вот за евродепутати.
Жълтите са непоправими оптимисти на фона на социологическите прогнози, които ги лишават от място в следващия парламент. Напук царистите се надяват поне на 25 депутати в 41-ото Народно събрание. Съвсем логични бяха очакванията форумът да е по-различен от третото национално събрание, което разтърси партията през юни 2007-а. Тогава някои депутати и министри открито изразиха недоволството си от политиката на партията, но не посмяха директно да критикуват лидера й Симеон Сакскобургготски. Оказа се, че за някои от бившите му заместници, като Пламен Панайотов и Николай Свинаров например, престоят в тройната коалиция е направо непосилен. През есента миналата година царят изгони от НДСВ и от парламентарната група Борислав Великов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и Пламен Панайотов, а предложеният за изключване Атанас Щерев обяви, че се оттегля сам. Дни по-късно други техни колеги сами напуснаха царските редици и 16 царски депутати бързо станаха републиканци, оформяйки своя парламентарна група, наречена Българска нова демокрация (БНД). След това създадоха партия и със същото име. Впрочем единствено представители на БНД и на Атака не бяха поканени на царския конгрес.
Промените в ръководството на НДСВ могат да се определят
не като козметични, а като никакви
Разширяването на състава на Националния съвет със заместник-министри не се брои. Още преди форума се знаеше, че Симеон Сакскобургготски остава председател, негови заместници ще са Милен Велчев, Марина Дикова и Илия Лингорски, а в Политическия съвет остават Антония Първанова, Владимир Каролев, Деница Димитрова, Калоян Дамянов, Меглена Русенова, Нина Чилова, Огнян Герджиков, Олимпи Кътев, Румяна Денева, Соломон Паси, Тодор Върбанов, и, разбира се, председателят на царската парламентарната група Пламен Моллов. Знаеше се също, че в оперативното ръководство на партията влиза и Камелия Касабова, която заедно с Велчев и Моллов ще отговаря за коалиционната политика.
Преди конгреса в.БАНКЕРЪ научи и че висшето царско ръководство ще се обогати с още един - заместник-председателя на парламентарната група Христина Христова, която миналата година през юни не попадна в Политическия съвет, но беше в Контролния. Тя бе председател на щаба за подготовката на проявата и активен участник в подготвянето на основния документ - Манифеста на НДСВ. Първата му част е своеобразен отчет - равносметка за членството на България в НАТО и Европейския съюз, за устойчивия икономически растеж, стабилността на банковата и финансовата система, данъчната политика и свободата за бизнеса и предприемачите... Естествено, всичко това, според царистите, е постигнато и заради участието им два мандата (предишен - почти самостоятелен, и сегашен - в тройната коалиция) в управлението на страната. Във втория раздел са вижданията на НДСВ за постигане на висок устойчив икономически растеж, ниски данъци, добра администрация и стабилни публични финанси. Подкрепа за младите хора и семейството, модерно образование и здравеопазване, както и справедливото и ефективно правосъдие и нулевата толерантност към корупцията също са акцентирани в програмния документ за предстоящия конгрес на НДСВ. Към манифеста има три резолюции, които описват мерките за гарантиране на финансовата стабилност; реформата в избирателната система; гражданския контрол върху МВР и службите за сигурност. Този документ, в обогатен вариант, е бъдещата предизборна програма на НДСВ. Той обаче
много прилича на програмата им от 2005 година
когато преди парламентарния вот също обещаваха данъчни облекчения за бизнеса (особено за малкия и средния), специално внимание към младите хора, семейството и децата и колосални реформи в образованието и здравеопазването.
Промените в устава на партията пък доста приличат на тези, които БСП възнамерява да впише в своята партийна библия през декември. Посоката, както я определиха пред в.БАНКЕРЪ царските активисти, е в посока разделяне на партийните функции от отговорностите в изпълнителната власт. Министрите ще участват в заседанията на Политическия съвет на партията, без да са негови членове, с право само на съвещателен глас. До конгреса те можеха да гласуват активно, а по време на мандата на НДСВ до 2005 г. двамата тогавашни заместници на царя - Пламен Панайотов и Николай Свинаров, дори бяха съответно вицепремиер и военен министър. С цел демократизирането на НДСВ общинските и заместник общинските координатори ще се избират и освобождават от местните партийни структури. Областните координатори обаче ще се предлагат за одобрение в Политическия съвет от областните съвети. Националният съвет се разширява, като включва освен заместник-министрите и областните и заместник областните управители. Още една прилика с бъдещия устав на БСП бие на очи. Социалистите възнамеряват да въведат електоралната единица съмишленик, или човек, който не е член на партията, но помага с каквото може. Царистите вписват в устава си, че дават възможност по места да се формират граждански клубове, в които не е задължително да членуват само хора с партийни книжки и симпатизанти на НДСВ, а и експерти (пак стара идея отпреди две години), или пък хора, които имат познания в различни сфери на обществения живот и икономиката и искат да споделят свои идеи. Очакванията отново по подобие на дискусионните клубове на социалистите са, че в тези организации ще се коментира политиката на НДСВ, а членската маса на жълтата партия ще се увеличи, ако на някого му стане интересно и реши да се запише като редовен член.
Царистите възнамеряват да се явят самостоятелно на изборите. Смятат, че четирипроцентната бариера няма да е пречка за тях. На миналия конгрес, поради скандалите, не успяха да регистрират и наложат новото си име Национално движение за стабилност и възход. По желание на лидера от името на партията тогава трябваше да отпадне словосъчетанието Симеон Втори. Сега жълтата формация ще продължи под ново име и с надеждата, че електоратът ще я разпознава ако не по идеите, то поне по лидера и партийната абревиатура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във