Банкеръ Daily

Изборен експерт:

Какво правим, когато се разминават машинният вот и разписките?

Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания между единия и другия резултат. Това означава, че ти трябва да разпишеш правила какво правиш в тази ситуация, защото какво ще правим сега, ако видим, че има няколко хиляди гласа разлика между машинния и хартиения резултат?

Това попита изборният експерт Даниел Стефанов в предаването "Тази сутрин".пред bTV.

Според Стефанов ако целта на броенето на разписките от машините от секционните комисии в края на изборния ден, има голям шанс да бъде постигнато нещо различно.

"Ние вкарваме машини за гласуване, защото се видя, че не можем да обучим секционните комисии - те създават протоколи, които създават доста проблеми. Затова вкарахме машините и сега караме същите тези хора, без допълнително обучение, да проверят резултата от машините", добави той.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков смята, че съпротивата върху тази форма на контрол върху отчитането на изборните резултати, чиято цел е да се повиши доверието в изборния процес, е странна.

"В машинния вот има един проблем, който може да се компенсира с преброяването на контролните разписки", каза той.

Даниел Стефанов допълни, че ЦИК трябва да започне да трупа капацитет за управление на машинното гласуване - да има експертни звена, които "да знаят какво правят" с тези машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във