Банкеръ Weekly

Общество и политика

Какво ново в АБВ от старото БСП?

Стартът на предизборната кампания вече е даден. За едната формация за пореден път, а за другата - първи. Какво обаче е различното между "лявото" и "другото ляво"? В програмата на Българска социалистическа партия (БСП) е записано "смяна на неолибералния модел със социалната алтернатива", докато "новата" Алтернатива за българско възраждане (АБВ ) залага само на "преосмисляне на неолибералния модел на прехода". В същността си обаче и двете се борят за едно и също, а единствената разлика е, че АБВ -то претендира за място в "извън кулисната власт". Вчера пък в предаването "Тази неделя" лидерът на "Евророма " Цветелин Кънчев заяви, че АБВ е създадена с цел откъсване на достатъчна част от електората на БСП, за да се даде преднина на приятеля на бившия президент Бойко Борисов.

Нека обаче за момент да се абстрахираме от политическите сплетни и намерим "приликите и разликите" само в събитията за откриване на предизборната кампания.

Столетницата демонстрира мащаба и силите си, като един от индикаторите на това е изборът на място - Зала 1 на Националния дворец на културата. Представете си само - почти пълното помещение с капацитет 3 692 места. Да, "третата възраст" съставлява не малка част от публиката , но противно на общото схващане не липсват млади лица и по нищо не личи да са там по принуда. Освен това трябва да признаем умението на политиците от БСП да ласкаят и галят ушите на аудиторията, от която колкото и да отричат, най-много зависят. За тази цел многократно от сцената се чу ретро обръщението "другари и другарки", а музикалното оформление се изяви като основна подправка - българска естрада. Класика. Скандиранията на цялата зала "БСП" и "Победа" пък изпълниха успешно ролята на "червена черешка ".

Явно Първанов има основание да твърди, че "АБВ е гражданско опълчение, заобиколено от тежките редовни армии на чудовищна коалиция". Едно е сигурно - социалистите ще мобилизират всички възможни сили не само за надмощие над основните си политически опоненти ГЕРБ, но и да покаже на "отлъчените ", че не са заплаха.

Как се представи "Алтернативата" ли? АБВ зае далеч по скромно място - в Зала 3 само с 1200 места, но отново в Националния дворец на културата. Цветът пак е червен, но по-тъмно. Публиката обаче е отбрана, предимно на средна възраст. Чуват се само ръкопляскания. Няма нито разпалващи обръщения, нито радостни възгласи.

Накрая, но не на последно място се набиват на очи и уши две реплики от двама доскорошни другари, заставали рамо до рамо в политическите битки през годините: Петър Курумбашев , "Левицата има манталитет на победител. Второ място не се честити. Ние излизаме само за едно" и Георги Първанов, "Ние нямаме друга цел, освен да печелим от тук нататък". Уж едното е старото, а другото "новата алтернатива", но разликите май са неоткриваеми .

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във