Банкеръ Daily

Общество и политика

Какво казва Конституцията за свикването на Велико народно събрание

За да бъде свикано Велико народно събрание, промяна на Конституцията трябва да бъде поискана от поне 120 депутати от действащия парламент или от президента. Трябва да има и готов ĸoнcтитyциoнен проект. Народното събрание разглежда искането нaй-paнo до двa мeceцa и не по-късно от пет месеца след внасянето му, a peшeниeтo се вземa c глacoвeтe нa минимyм 2/3 oт нapoднитe избpaници, т.е. c пoнe 160 гласа „зa“.

След това на ход е президентът, който насрочва избори за Велико народно събрание в тримесечен срок от решението на парламента.

С произвеждането на изборите пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Тоест, процедурата отнема няколко месеца и при тази процедура не се налага назначаването на служебно правителство.

Иначе самото Великото народно събрание се състои от 400 народни представители и има строго лимитирани възможности за действие:

-  да приеме нова Конституция;

-  да решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;

-  да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

-  да решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 . Първият обявява, че „разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие“, а вторият, че „международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила, са част от вътрешното право на страната и имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат“.

Другият конституционен текст, който може да бъде ревизиран само от ВНС, е чл. 57, ал. 1 и 3 - че „основните права на гражданите са неотменими“ и че „при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите“.

Само ВНС може да  променя текстовете от Основния закон, свързани с изменения  и допълнения на Конституцията и приемането на нова Конституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във