Банкеръ Daily

Деца питат астронавти от МКС:

Какво е времето в Космоса и валят ли диаманти на Юпитер?

 Марк Ванде Хей от НАСА и Тома Песке от Европейската космическа агенция правят специална демонстрация за българските деца.

 Какво е времето в Космоса?  Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти от небето? Може ли кокошка да снася яйца в Космоса? Как би изглеждал асансьор към орбитата? Тези въпроси зададоха български деца на Марк Ванде Хей от НАСА и Тома Песке от Европейската космическа агенция в понеделник, 26 юли. 

Разговорът "Ало, Космос! Говори България!" се проведе с видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Инициативата дава уникалната възможност на ученици от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти. 

На церемонията по откриването присъстваха президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Видеопослания имаше и от първия български космонавт Георги Иванов, и от Мирча Джоана - заместник генерален секретар на НАТО.

От над 200 участвали български деца и младежи 15 деца имаха възможността да зададат своите въпроси. Условието беше всеки един въпрос да бъде такъв, че отговорът му да не може да бъде открит в Гугъл.

Въпросът на ученика Лъчезар затрудни астронавтите. "Казват, че Вселената е безкрайна и постоянно се разширява. Как нещо безкрайно може да се разширява", попита той. "Много труден въпрос! Не знам какъв е отговорът, но се надявам, че някой от твоето поколение ще ми даде отговора", заяви астронавтът Марк Ванде Хей.

В Космоса имате ли такова различно метеорологично време?, попита друго дете. 
"Да, на практика има нещо такова, но то не зависи от водата. Времето на водата зависи много тясно от водата, а по-скоро имаме частици, които валят тук от слънцето", отговориха астронавтите.

На Михаела, която се интересуваше, ако построим асансьор до Космоса, колко ще бъде висок, те обясниха, че трябва да имаме материали с необходимата здравина и може би това ще се случи към края на настоящия век.

Седемгодишният Александър искаше да разбере как се празнуват рождените дни в Космоса. Със сигурност не палим свещи, но украсяваме с балони и се опитваме да изненадаме рожденика, за да покажем колко е специален за нас, обясниха събеседниците от Международната космическа станция.

"Планира ли се добив на минерали от Луната, като Хелий-3", бе един от въпросите.

"Намирането на ресурси в Космоса е ключово, защото количеството, което можем да вземем със себе си от Земята е ограничено. Различни космически агенции провеждат изследвания, дали можем да използваме повърхността на Луната", отговори астронавтът Тома Песке от Франция.

"Как МКС оцелява на удари с частици", попита Хана.

"Космическата станция е изградена спрямо тази среда. На първо място ние преценяваме космическите отпадъци и се стремим да ги избягваме. Освен това има различни нива на защита от сблъсък", отговори астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей.

Децата искаха да знаят още какво  е чувството да бъдеш в открития Космос извън космическата станция, кога ще могат пътуват в Космоса, вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти, как космическата станция оцелява при "бомбардировките" с космически боклук и възможно ли е да се предскажат бъдещи събития, които биха застрашили земята.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във