Банкеръ Daily

Общество и политика

Какви заплати ще получат депутатите от БСП, които не ходят на работа

Народните представители от левицата казват, че няма да взимат пари за времето, в която не ходят на работа. По думите на председателя на  парламента Цвета Караянчева обаче по закон те ще получат 1/3 от възнагражденията си. Правилникът на Народното събрание не фиксира точна сума, има правила, по които се изчислява на всеки три месеца. След ръста на заплатите в обществения сектор, депутатите също получиха увеличение на възнагражденията си.

1269 лв. е средната заплата в страната през последното тримесечие. Това е и сумата, която се взима като изходна за изчисляването на депутатската заплата, тя се умножава по три. Така основното възнаграждение на един народен представител става 3807 лв. Към тези сметки се прибавят и парите, които те получават, когато участват в парламентарни комисии или – 15% от основното му възнаграждение. Всеки депутат участва в една или повече комисии.  Третата част, която формира заплатата на един народен представител е прослуженото време. За всяка година трудов стаж се начислява 1% от основната му заплата. Така сумата става 4416 лв., показва проверка на Би Ти Ви. 

Но това не е всичко – депутатите получават още 2538 лв. познати като т.н.„безотчетни 2/3”. Това са пари за консултанти, сътрудници и съветници. Средно един депутат струва месечно на данъкоплатеца по 6954 лв.

Ако депутат не ходи на работа, получава 1/3 от безотчетните пари, което е 846 лвОчаква се обаче тези пари да не бъдат харчени за лично ползване.  

Справка в Народното събрание показва, че ако един народен представител не е присъствал на нито едно пленарно заседание и на комисия – той ще получи в края на месеца 69,33лв. Тези данни противоречат на информацията, изнесена от Цвета Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във