Банкеръ Daily

Общество и политика

Какви ваксини биха могли да се произвеждат в Разград?

Борисов в Разград

Интересни за реакциите на здравните власти и на експерти по повод заявеното от премиера Бойко Борисов, че и в България ще се произвеждат ваксини срещу коронавируса. В събота Борисов заяви, че в нова производствена база в Разград ще бъдат произведени милиони дози, без да уточни по какъв начин и дали става дума за български, или за чужди продукти.

Пред БНР главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина: "Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид."

Имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса. "Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината срещу COVID“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов, в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании: "Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини."

Facebook logo
Бъдете с нас и във