Банкеръ Daily

Общество и политика

Какви са посланията на политиците по случай Освобождението

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се включи в тържествата на връх Шипка по повод 141 години от освобождението на България.

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден, заяви парламентарната ръководителка в словото си пред официалните лица и гостите на тържеството.

"3 март е най-обединяващият празник. Това е празникът, който ни кара да сме горди българи. Политиците трябва да обединяваме българите. Трябва да говорим само за единение и за борците, които са извоювали свободата ни. Народното събрание е за дебати, винаги трябва да търсим консенсуса. Разбира се, имаме различни партии и мнения, но езикът не трябва да е толкова остър. Пожелавам на българите да са здрави и горди. Имаме славни времена, които ни са градили като народ - да се гордеем", посочи Караянчева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства българите в американския мегаполис Лос Анджелис, където присъства на тържественото отбелязване на Националния празник на България в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий"

"Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други. Паметната дата, когато преди 141 години българският народ позна свободата, постави печата на историята върху съдбата на целия български народ и върху индивидуалната съдба на всеки от нас", отбеляза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че 3 март възкреси от робската тъма една от най-старите държави в Европа и отново я постави на европейската и световната карта, върна величието на българския народ, който с мъжество, енергия, идеализъм и постоянство се изправи срещу поробителя и извоюва свободата си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в тържествата на връх Шипка. "Шипка ни събра млади и стари, българи от цялата страна. Заедно, без различия, стоим пред най-високия връх на българското достойнство. Тук човек се чувства малка частица от нещо голямо и цяло, от народ, който уважава историята и обича Родината си. Нека отдадем почит към българските и руските герои, към всички, дали живота си в Руско-турската Освободителна война. Те се саможертваха не за власт и пари, а за най-скъпото, което има човек - свободата. Днес, най-голямата признателност към техния подвиг ще бъде да сме смели, да отхвърлим страховете и зависимостите, и да бъдем свободни хора", отбеляза в своята реч Нинова. 

Заместник-председателят на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки честити празника на сънародниците ни във Фейсбук. 

"3 март е една от светините в историята ни. Ден за преклонение, смирение и слава! Вечна да е паметта на героите на българското Освобождение! Смелост и мъдрост на потомците, за да опазим извоюваната с кръв свобода и независимост на Отечеството ни" Нека разкажем на децата и внуците за титаничния героизъм на участниците в Руско-турската освободителна война. И да вдигнем гордо главите си, защото дедите ни не са умирали в битки, за да сме примирени и страхливи потомци. Точно обратното - да черпим от тяхната сила и родолюбие, за да пребъде България и българският род. Честит празник, родолюбци!", написа Марешки.

И той ще се поклони пред паметника на връх Шипка, а след това ще присъства на тържествената заря-проверка в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във