Банкеръ Daily

Общество и политика

Каква закрила от държавата ще получат работещите майки?

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обсъди възможностите за подобряване на политиките за подкрепа на многодетни семейства на среща с родители на повече от две деца. По време на разговора тя представи предложението на Европейската комисия за директива за подобряване на баланса между професионалния и личния живот, която цели да стимулира участието на жените на пазара на труда и да насърчи активността на бащите при отглеждането на децата. Постигането на консенсус между държавите членки по това законодателно предложение е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, каза Русинова.

Тя запозна родителите с инициативите на правителството за подкрепа на работещи майки. Като пример в тази посока Русинова посочи, че законодателството дава възможност, ако една жена се върне на работа преди първата година от майчинството, да продължи да получава половината от полагащото й се обезщетение от НОИ към заплатата си. Статистиката показва, че всеки месец по 100 майки допълнително се възползват от тази възможност, каза Русинова.

Русинова представи и проекта „Родители в заетост“, по който на родители с деца до 5 години, които не са записани в ясла или детска градина, се осигуряват безплатни детегледачи. Към момента около 900 семейства се възползват от тази подкрепа, което дава възможност на майките да се върнат по-рано на работа и да имат по-високи доходи, каза Русинова.

Тя запозна родителите и с усилията на правителството за намаляване на отпадналите деца от училище. Полагаме максимални усилия в тази посока, защото ако няма образована нация, не можем да говорим за квалифицирана работна сила, високи доходи и смислено бъдеще, подчерта заместник-министърът.

Предстои да разработим Закон за детето и семейството, който ще регламентира мерките за закрила и ще гарантира правата и благоденствието на всички деца. Работим и по създаването на Стратегия за ранно детско развитие, тъй като инвестициите в този период са от изключително значение, каза още Зорница Русинова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във