Банкеръ Daily

Общество и политика

Каква ще е съдбата на "Маймунарника" и "Веселото село" в Борисовата градина?

Част от спорните терени в парка Борисовата градина отново да бъдат обявени за публична общинска собственост, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за площите, на които се намират автокъща "Капитолия", заведението "Маймунарника" и ресторантът "Веселото село". В момента те са собственост на общинското дружество "Софийски имоти", което дълги години ги даваше под наем.

В четвъртък Столичният общински съвет трябва да разгледа доклад на Фандъкова за изваждането на имотите от активите на общинската фирма. Става въпрос за статута на въпросните терени като публична общинска собственост и предаването им за стопанисване на общинското предприятие "Паркове и градски градини". Общата площ на имотите е 16 000 кв. м. На тях има и няколко сгради с обща площ над 1500 кв. метра.

Миналата седмица от становището на Фандъкова по разглеждания в момента устройствен план за Борисовата градина се разбра, че тя ще иска въпросните имоти да се върнат в общината. Засега частна остава сградата на автокъща "Капитолия", тъй като тя е собственост на едноличния търговец "Минкин - Албена Минкин".

В кметския доклад се посочва, че от "Софийски имоти" са прекратили договорите за наем на имотите, но наемателите обжалват в съда и до момента няма окончателно решение. Единствено на първа инстанция "Софийски имоти" успя да спечели делото за прекратяването на наема на автокъщата, но решението не е окончателно. В съда са и заповедите за премахване на незаконни постройки на терените на "Капитолия" и "Веселото село"

Намеренията на общината са да освободи терените на "Веселото село" и "Капитолия", а на мястото на "Маймунарника" да има заведение, но да се възстановят трите дансинга, съществували преди години. Под терена на автокъщата се планира подземен паркинг. Според обсъждания сега план отгоре трябва да бъде направен музей "Зелената памет на София", но кметът се обяви срещу тази идея.

В отчета на Фъндъкова за прехвърлянето на трите терена се припомнят сделките с участието на "Софийски имоти", чрез които терени като като този на къпалнята "Мария Луиза", Летния театър, пицария "Ариана", на "София ленд", както и имот в съседство, който в момента е собственост на "Литекс пропърти", станаха частни. В документа обаче само се констатира, че сделките с тези някога общински имоти са правени през периода 1997 - 2005 г., но не се посочва има ли намерение общината да се опита да си ги върне обратно.

"Подробният устройствен план на Борисовата градина, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство", каза столичният кмет.

За сряда е насрочено заключителното обществено обсъждане на плана за Борисовата градина. Очаква се обаче процедурата да не приключи скоро, тъй като вероятно документът ще бъде поправен по становищата на граждани, организации, районни кметове, както и по препоръките на Фандъкова. След това той трябва отново да бъде обявен и обсъден публично педи да влезе за дискусии и гласуване в общинския съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във