Банкеръ Daily

Общество и политика

Какъв плод даде 13-годишното меценатство на швейцарския дипломат Гауденц Руф?

S 250 4f7ab4b7 dde8 4cbf 8e4e f5971ca5ddae

През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на всички овощни култури (с изключение на ореха), ви казват земеделските експерти. Но те не ви казват кога да ги застраховате.  Не ви казват и как да ги предпазите от бурните ветрове, които през последните години нерядко завършват с поголовна сеч...

Ето защо или побързайте със застраховките, или потърсете решение... в изкуството.

Произведението „Пазач“ – стъклена скулптура 220 х 50 х 25 см – представлява тъкмо предпазител за дървета, по-точно фиданки... и може да бъде видяно в галерия „Структура“. Неговият автор – художничката Боряна Петкова – е завършила Националната художествена академия в София, след това Академията за изкуство и дизайн във Валенсиен, Франция и в момента живее и работи и в Париж, и в София.

Но работата й в „Структура“ не е изложена за събиране на поръчки и бъдещо патентоване, а участва в изложбата „Финале“ – последния голям проект на швейцарския меценат Гауденц Б. Руф, който в продължение на 13 години подкрепя организирането на конкурс за съвременно българско изкуство.

Изложбата представя работите на номинираните за последната „Ruf-Award” 2019, като в конкурса са имали право да участват български художници или такива, живеещи в България до 40-годишна възраст. От получените 68 предложения са били подбрани десет, като всеки от отличените е получил 600 евро, с които да покрие разходите по създаването на произведенията си:

- „Оазис“, видео от 2018 г. на Венета Андрова, която в момента живее и работи в Берлин, като се е дипломирала в специалност скулптура в художествената академия Weißensee Academy of Art в Берлин.

- „Life Lines“, лентикулярен печат от 2019 г. на Леда Ванева, която сега живее и работи в Хелзинки, след като завършва фотография в Националната художествена академия в София и магистратура по нови медии във финландската столица.

- „Упражнение I, II, III“, 2019 (серия от шест рисунки), акварел върху фотохартия на Стела Василева, която работи в София и е завършила стенопис в Националната художествена академия.

- „Също ли е или е продължение?“, 2019 (акрилни и маслени бои на платно) на Станимир Генов, която живее и работи в София и е завършил живопис в Националната художествена галерия.

- „Тиха победа“, 2019 (масло и акрил върху платно) на Димитър Генчев, който живее и работи в Пловдив. Завършил е Националната художествена академия, Университета по изкуства в Утрехт и участва в резидентната програма на Райксакадеми, Амстердам.

- „Музей на нечовешката етика след Петия закон“, 2018 – инсталация, 3D печат на Наталия Йорданова, която в момента живее и работи в Амстердам, и завършва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute. Преди това се е дипломирала като бакалавър по специалност - Изящни изкуства в Royal Academy of Art в Хага и по Фотография в Националната академия за театрално и филмово изкуство в България.

- „Линия в развитие“, 2011 (проектна рисунка, смесена техника) на Кирил Кузманов, който живее и работи в Лондон. Завършил е скулптура в Националната художествена академия в София.

- „Да ти насадя брада“ 2019 - фототапет на намерена снимка с пет малки дечица, на която отзад част от автентичния текст звучи така: „Мило Снежи, Татко ти на 4 януари 1956 г. вечерта поиска от майката ти Ваня Откровен отговор изневерила ли ми е или не. ....В знак на това на моята изгубена мечта да имаш честна майка! Пускам брада, което ще бъде признак на моя нещастен живот“. Работата е на Радостин Седевчев, завършил стенопис в Националната художествена академия и специализирал визуални изкуства и в университета Глиндор в Уелс, и в Академията за изящни изкуства в Дрезден. Предмет на неговите търсения е паметта и именно заради това той работи предимно с намерени обекти, снимки и документи.

Не по-малко любопитна е и работата „Мадре Тера“, 2019, стенна скулптура, мраморен оникс, 80 кг, на Валентина Шара. Скулпторката е родена в Италия, където завършва право. След това обаче завършва фотография в Академията по изящни изкуства в Рим и скулптура в Националната художествена академия в София, където живее и работи в момента.

Задачата на журито няма да бъде лека. А то е в състав: меценатът Гауденц Б. Руф, художникът Аделина Попнеделева, кураторът Весела Ножарова, кураторът от Белград Зоран Ерич, художникът Калин Серапионов, критикът Кирил Василев и кураторът Мария Василева – домакин на изложбата „Финале“, която може да бъде видяна до 11 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във