Банкеръ Daily

Общество и политика

Какъв е идеалният евродепутат за българите?

Българите искат от бъдещите евродепутати преди всичко да са честни, да са последователни и да владеят чужди езици. Най-важните им задачи според българите ще са: да се борят с двойните стандарти в продуктите и да защитават националните интереси. Това са резултатите от редовното проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на това какви евродепутати искаме и какви проблеми трябва да решават според българите. Проучването е реализирано в периода 6-13 март 2019 г. 

В контекста на представянето на партийни листи за предстоящите избори за Европейски парламент, решихме да тестваме мнението на българите за това какви качества според тях трябва да притежават българските евродепутати и кои са важните теми, които искаме те да защитават в Брюксел.

В челните места се открояват морални, а не толкова прагматични качества. За три четвърти от българите честността е много важна, а близо две трети са на мнение, че от особена важност е българският евродепутат трябва да е последователен в своите позиции, като за 27% от всички интервюирани това е по-скоро важно. С по-малки натрупвания като проценти, но отново с открояващ се дял, е владеенето на различни езици. Опитът като евродепутат и партията, която подкрепя дадения кандидат, не са от толкова сериозно значение в сравнение с другите изброени качества. Въпреки това, в разбивката по партийна принадлежност, за привържениците на ГЕРБ и БСП, партията от чиято листа е кандидата е от по-сериозно значение в сравнение с общата картина.

Отчетливо личи, че интеграционните стъпки като влизането на България в Шенгенското пространство и въвеждането на еврото като валута, отстъпват място като приоритет за българите от борбата с двойните стандарти в продуктите и защитата на националните интереси. Прави впечатление, че европейските фондове като важност са напълно съизмерими като процент с абстрактните на пръв поглед защита на демократичните ценности и върховенството на правото.

На въпроса за външните граници на ЕС близо две трети (65%) от всички български граждани са на мнение, че външните граници на ЕС трябва да са затворени, а 17% споделят обратното. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във