Банкеръ Daily

Общество и политика

Как за министър Банов "месец - два" са равни на близо три години

Министерският съвет прие решение за десет години да предостави за безвъзмездно управление публичната държавна собственост Средновековен скален манастир на община Опака. Тази археологическа недвижима културна ценност е с категория "национално значение" и се намира в област Търговище, община Опака, село Крепча, местност „Под пещерите“.  С новото решение дейностите, свързани с опазването й, както и с осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват от Регионалния исторически музей - Търговище, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.

Средновековният скален манастир в местността "Под пещерите" до Крепча е издигнат най-вероятно в X век по време на управлението на цар Симеон Велики. Той е изсечен във варовикови скали, намиращи се на 2 км от центъра на селото, отдясно на шосето за село Голямо Градище. Килиите на монасите-отшелници са разположени на три нива върху скалите.

Скалният манастир представлява комплекс, който включва освен килии, и манастирска църква и църква-гробница. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки. За единия от надписите се предполага, че е най-старият надпис на кирилица, открит на Балканите. Така че Средновековният скален манастир има всички налични условия да се превърне в любима туристическа дестинация за туристите - наши и чужди, посещаващи Североизточна България. Загадка е защо това досега не е направено, след като Манастирът е обявен за национална ценност преди повече от 50 години - през далечната 1969 година.  

И друга археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост - ще бъде предоставена за безвъзмездно управление за срок от 10 години на община, в този случай - Малко Търново. Това е „Антична куполна гробница" в местността Мишкова нива, която също е с категория „национално значение“. Дейностите, свързани с опазването на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват от Исторически музей - Малко Търново в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.

Античната куполна гробница е едно от чудесата на Странджа. Тя е една от най-старите древнотракийски места на култа в Югоизточна България и е уникална по рода си.

Светилището е наричано българският Стоунхендж. Куполната гробница е произведение на тракийската архитектура. Мраморната постройка е била гробница на тракийски бог. Първоначално била ползвана като олтар от камък, ограден с кръг от ниски каменни блокове, а в по-късен етап тя е доизградена и прeвърната в храм на Аполон-Аулариок.

Гробницата е част от голям археологически комплекс, включващ постройка, в която са живели хората, обслужвали храма, античен водопровод, крепост и рудник. Входът ѝ бил украсен с монументален фронтон, върху който се виждат кръстосани щит и стрела, както и символите на две обърнати човешки длани.

Куполният комплекс има уникална за цяла Тракия конструкция. Неговите куполи не са зидани, а са снаждани. Плочите отвън са плоски, което допринася куполът да има вид на шестстенна пирамида. А отвътре всяка трапецовидна плоча изглежда като част от конична повърхнина. Като се съединят всичките шест плочи, се получава пълен пресечен конус. По този начин древните строители са създали модерен купол.

Освен това, местоположението й - Мишкова нива - се свързва с различни легенди и митове. Една от тях, тръгнала от мистериозна иманярска карта, е, че в този район се намира гробницата на египетската богиня Бастет, която е с глава на котка, и че това е нейно светилище, представляващо портал към друго измерение в Космоса. Носят се легенди и че хилядите роби, участвали в строежа на светилището, са били избити до крак, за да не разкрият свещената тайна.

Говори се, че в края на 70-е и началото на 80-е години Ванга твърдяла, че в Мишкова нива е зарит саркофаг, обясняващ произхода на човечеството, но че той още не трябвало да бъде намерен, защото не му било дошло времето. През пролетта на 1981 г. Людмила Живкова, тогава председател на Комитета за изкуство и култура, сформира експедиция и я изпраща в Малко Търново, за да прави разкопки с цел намиране на съкровище. Тази дейност се води секретна. За това какво е разкрито по време на нея, може да се прочете в книгата на Кръстю Мутафчиев - съветник на Живкова и участник в изследователския екип - “Хомо сапиенс за произхода на хомо сапиенс”.

Дали твърденията му отговарят на истината или са плод на въображение, не е толкова важно. По-ценното е, че около българския Стоунхендж могат да се разкажат много истории и той да се превърне в притегателно място за хиляди туристи, стига обаче иманярите да не го плячкосат и разграбят. А това е сериозен проблем, за който местните алармират още от 2017 година.

На 7 юни 2017 г. в Министерството на културата постъпва писмо с искане от община Малко Търново за безвъзмездно управление на обект Мишкова нива с цел контрол върху набезите на иманярите и вандалите. Близо шест месеца не се случва нищо. А когато в началото на декември 2017 г. по време на парламентарен контрол на министър Боил Банов е зададен въпросът какво все пак става с Античната гробница в Мишкова нива, отговорът му е: "До месец-два тя ще се стопанисва от община Малко Търново".

Това не става нито през 2018 г., нито през 2019 г., а едва преди три дни - на 4 ноември. Просто за министър Банов времето е по-особена категория и месец-два явно са равни на близо три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във