Банкеръ Daily

Общество и политика

Как ще се развива българската филмова индустрия?

„Устойчиво развитие на българската филмова индустрия”. Под това заглавие утре (27 ноември) в 10.00 ч. започва поредната кръгла маса за тъжното настояще и светлото бъдеще на българското кино.  Домакин на дискусията е Университетът за национално и световно стопанство, а мястото на срещата - Голямата конферентна зала. Организатори на форума са Центърът за аудиовизуална политика и медийни изследвания в УНСС и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. А в обсъжданията са заявили участие Съюзът на българските филмови дейци, Асоциацията на филмовите продуценти, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Асоциацията за колективно управление на авторски и сродни права върху аудиовизуални произведения „Филмаутор”, Асоциацията на българските оператори, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на преподавателите по кино във висшите учебни заведения „Академика 21”, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи и Обсерваторията по икономика на културата.

Основен акцент на кръглата маса е финансирането на българската филмова индустрия – Бюджет 2020 и тригодишната бюджетна прогноза в периода 2020-2022 година. Освен това ще бъдат разгледани предложения за промяна на Закона за филмовата индустрия и въвеждането на алтернативни източници за финансиране на филмопроизводството. Други теми, които ще бъдат засегнати, ще са приемането на стратегия за развитие на българската филмова индустрия, разпространението и промоцията на български филми, както и проблемите на дигитализацията на българското филмово наследство.

Кръглата маса се провежда, след като през последния месец в две поредни писма филмовата общност в страната - в лицето на 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата - запита министъра на културата Боил Банов защо в публикувания държавен бюджет за 2020 г. и в актуализираната 3-годишна бюджетна прогноза до 2022 г. не е предвидено увеличение на субсидията за българската филмова индустрия.

Едва вчера обаче министър Банов благоволи да отговори... според очакванията - никак! Обяви, че ще има допълнителни механизми за финансиране на филмовата индустрия. И уточни, че тези механизми ще са свързани с много по-устойчиви правила и ще гарантират възможностите за прогноза и растеж.

По думите на Боил Банов, финансовият министър Владислав Горанов го е уверил, че първото нещо, което ще бъде разгледано от Министерския съвет след приемането на закона за бюджета, ще е поправката в Закона за филмовата индустрия. Ето защо всички, които се занимават с българско кино, не трябва да имат притеснения за вървежа на на бюджетната процедура.

И накрая, министърът на културата обеща да вземе под внимание всички предложения на кинодейците, направените през последната година в работните групи към Министерството на културата. Сред тях е и идеята българската държава да подкрепя финансово не само българските, но и външните кинопродукции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във