Банкеръ Daily

Общество и политика

Как ще се гласува машинно на 26-и май

На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент от общо 318 кандидати. Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, като изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В 3 хил. секции в цялата страна избирателите ще имат възможност да упражнят правото си на глас машинно и вотът им ще се зачита за реален. Избирателните секции се намират в областни и общински центрове, в по-малки градове, както и в села с над 300 избиратели 

Машините за гласуване са доставени от фирма "Сиела Норма" АД. Гласуване с машини в чужбина няма да има. Всичките 3 хил. секции, в които може да се гласува машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, като гласуването ще отнема няколко минути.

След като избирателят се легитимира с документ за самоличност и заяви желание да гласува с машина, получава карта с надпис "Избирател". Картите са с номера 1, 2 и 3, а на следващия по ред избирател, пожелал да гласува машинно, задължително се предоставя карта с различен номер. За да може да осъществи правото си на глас, избирателят трябва да постави картата в отвор в машината, която трябва да е зад параван. Процедурата прилича на теглене на пари от банкомат. След това на екрана се появява бюлетината, която е на две страници. На първата са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети от 1 до 18, а на втората - останалите, както и опцията "Не подкрепям никого".

За да направи своя избор, гласоподавателят трябва да натисне върху квадратчето с номера на партията, коалицията, независимия кандидат или "Не подкрепям никого". Избирателят може да променя избора си чрез докосване на различни от първоначално докоснатите квадратчета. В този случай на екрана остава само изборът съгласно последно докоснатото квадратче. При желание избирателят може да отбележи преференция в кръгчетата от дясната страна на екрана, където са номерата на кандидатите - от 101 до 117. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата, както на национални избори.

Накрая избирателят маркира "Преглед", уверява се, че гласът му е отразен правилно и докосва "Гласуване" и потвърждава избора си. Има и опция "Отмени", след което избирателят повтаря процедурата. При потвърждаване на избора с "Гласуване", машината отпечатва разписка. Избирателят я взема, проверява данните, сгъва я с текста навътре и я пуска в непрозрачна кутия. Картата "Избирател" се връща на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във