Банкеръ Daily

Общество и политика

Как ще изберем наследник на Юнкер?

Евродепутатите ще изберат за председател на Европейската комисия само кандидат, номиниран от европейските политически партии преди европейските избори през 2019 г. Те предупредиха държавите членки на ЕС да не изоставят процедурата с водещите кандидати  за определяне на наследника на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това стана в дебат с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в сряда.

Мандатът на Юнкер изтича през 2019 г. 62-годишният консерватор и бивш министър-председател на Люксембург встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г. Председателите на Европейската комисия се назначават за срок от 5 години, който може да бъде подновяван. Те се избират от Европейския парламент по предложение на Европейския съвет, който се състои от държавни глави и правителствени ръководители. В края на 2017 г. Юнкер обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. 

По време на неформалния Европейски съвет на 23 февруари лидерите на държавите членки казаха, че няма да бъдат ограничени от процедурата с водещите кандидати след европейските избори през 2019 г.

Процедурата с водещите кандидати, която бе приложена за първи път през 2014 г. при избора на настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, позволява на европейските политически партии да номинират кандидати за поста председател на Европейската комисия преди изборите, с което обвързват назначението с изхода от тях.

Евродепутатите също така призоваха следващият дългосрочен бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка след 2020 г., да бъде оползотворен по-ефективно, а нови източници като данък върху финансовите транзакции да заменят преките национални вноски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във