Банкеръ Daily

Общество и политика

Как се става областен управител на Пловдив

Венцислав Каймаканов

Преди дни депутатите от 44-ото Народно събрание подадоха своите декларации по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси. На пръв поглед регистърът (на сайта на парламента) потвърди, че емблематичният депутат от ДПС  Делян Пеевски не си е губил особено времето с парламентарна дейност в предишния парламент, за разлика от тази, която е била насочена към бизнеса му. Оказва се, че той е успял да разшири империята си с участието си в още три нови фирми.

И ако за неговия бизнес-депутатски мандат се пише непрекъснато (но какво от това?), то в декларираното от доскорошния му аркадаш Джевдет Чакъров (екоминистър в правителствотто на Сергей Станишев) има още по-любопитни подробности. Става дума за свързаността на Чакъров с бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

В своята декларация Чакъров посочва, че през далечната 2008-а е получил заем от Каймаканов на стойност 156 466 лева. Естественият въпрос, който възниква от този факт е дали тази приятелска "финансова подкрепа" не е проправила пътя на  Каймаканов към креслото на губернатора на Града под тепетата.

Самата личност на Каймаканов е доста противоречива. Той започва своята политическа кариера още през 2007-а, когато се кандидатира за кмет Пловдив като "независим".  До този момент той е успял да изгради истинска животновъдна "империя" в Цалапица, заради която придобива прозвището "цалапишкия император". По онова време градските легенди разказваха, че в голямата игра той е бил вкаран от финансовия министър от кабинета Костов  - Муравей Радев. Двамата са фамилно свързани. Жената на Венцислав - Милена, е племенница на Муравей. Възходът на Каймаканов продължава във фабриката за цигарени опаковки "Юрий Гагарин", където той става изпълнителен директор. Това пък се случва със съдействието и на борчлията му Джевдет Чакъров.

През годините фабриката „Юрий Гагарин“ първо бива приватизирана със сделка, която стана обект на разследване на всичките ресорни комисии и служби в държавата, но резултата така и никой не разбра. Тогава експертите се суетяха около едни 13 млн. лв., които били спестени от купувача със сделка извън закона. Схемата бе следната: Няколко дни след продажбата на 13.57% от акциите на държавното предприятие на дребни купувачи и 67% от тях на "Баранко" ЕООД - дъщерно на кипърска офшорка (създадено специално за лапането на печатницата), "Баранко" препродава 18% от новата си придобивка на "КомСо Табако" ООД, принадлежащо на братята В. и Б.

Малко по-късно Каймаканов се сдобива и с печатницата "Флекс-принт". През 2011-а той става водач на листата на ДПС за общински съветници в Пловдив, а две години по-късно е един от скандално назначените от правителството на Пламен Орешарски областни управители.

По онова време регионалните медии твърдяха, че назначението на Каймаканов е лична поръчка на Ахмед Доган и тогавашния председател на партията Лютви Местан. Те пък имали интереси към инфраструктурните проекти в областта - изграждане на водопроводи, ремонт на пътища и субсидиране на земеделски проекти - сектор, в който се развива и фамилният бизнес на Каймаканов. Въпреки шестмесечните протести на пловдивчани, никой от управляващите по онова време не се впечатли особено от недоволството им и  той си остана на поста губернатор на Пловдив до падането на правителството на Орешарски.

През октомври 2015-а Каймаканов отново се кандидатира за кмет на града. Този път обаче свали маската на "независимостта" и се сдоби с откровената подкрепата на ДПС. Но вотът на съгражданите "скъса парашута" му. Но не попари активността му. На парламентарните избори през същата година оглавява пловдивската листа на Движението и става депутат в 43-ото Народно събрание. През декември обаче Каймаканов напусна парламентарната група, веднага след като Ахмед Доган скандално отстрани Лютви Местан от председателския пост на партията. Ексгуберноторът се врече във вярност на сегашния лидер на ДОСТ. Както твърдят редица местни медии, Каймаканов се превръща в един от основните спонсори на новата Местанова партия. "Не съм член на ДПС. В парламента съм като част от гражданската квота. На последните парламентарни избори бях поканен лично от г-н Местан с идеята му да разшири експертното присъствие в парламентарната група. Споделям последователното му поведение в защита на либералните ценности и избора на България да бъде член на ЕС и НАТО. За мен честната позиция е да напусна парламентарната група, като гласуването ми ще бъде за всички полезни за България решения", обясняваше тогава Каймаканов. Тук е моментът да припомним, че по същото време собствеността на фабриката за цигарени филтри "Юрий Гагарин" изведнъж се оказва в ръцете на "НСН Инвестмънт" ООД - семейната фирма на Делян Пеевски.

За последно бившият областен управител на Пловдив пък бе забелязан на учредителното събрание на ДОСТ през февруари 2016 година. Той е вписан като член на изпълнителния съвет на партията, но присъства и в списъка с дарителите, като заедно с брат му Благой са направили парични дарения на стойност 8000 лева. На парламентарните избори през март тази година Венцислав Каймаканов зае второ място в пловдивската листа на "Обединение ДОСТ", където обаче формацията печели едва 1.45% подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във