Банкеръ Daily

Общество и политика

Как с фотографии се спира времето

Тирол
S 250 3c503325 52d9 40f1 b20c 365fc114b93f
S 250 1dfe9b6e a5bc 4cd8 a34e cdcce71f5c14

В момент, в който заради пандемията стотици пътешественици кротко стоят в домовете си, в Съюза на художниците на "Шипка" № 6 се откри фотографска изложба, запечатала 300 мига от пътувания по света. Тя е озаглавена "Да спреш времето" и е на родения през 1937 г. фотограф Александър Сертев. Той показва около 300 свои фотографии, като най-ранните са от студентските му години - от далечната 1956 година. Причината "Шипка" 6 да го "приюти" сред първите си гости след разхлабването на противоепидемиологичните мерки вероятно е обстоятелството, че във фотографската му изложба могат да се видят портрети на художници като Илия Бешков, Дечко Узунов, Васил Иванов.

Освен това бащата на Александър - Стоян Сертев е бил ненадминат майстор-фотограф на репродукции на изобразителното изкуство, архитектурни проекти, оперни и театрални постановки. В същото време Стоян Сертев се бил посветил на друго изкуство - музиката - и свирел в струнния квартет "Аврамов", радващ се на почитатели в различни краища по света. И фотографът Александър Сертев може да се похвали с международен интерес към творчеството му - той участва в над 20 международни изложби и биеналета във Варшава, Мюнхен, Оснабрук, Бърно, Листауел, Лахти, Холивуд, Москва, Монс, Токио, Монтивилие. Освен това излага фотографии и в над 30 колективни експозиции на български художници в страната и в чужбина.Носител е на множество награди в България, САЩ, Русия, Франция. Една от наградите му, връчена преди 40 години, е "Наградата за ключово изкуство – Холивуд 1980“, която е за особеното фотографско постижение в плаката на българския филм "Кръвта остава“. През 2013 г. получава наградата "Златен век“ – печат на Симеон Велики.

Всичко започва през 1951 г., когато едва на 14 години Александър Сертев започва да усвоява фотографското изкуство в лабораторията на баща си. Пет години по-късно - през 1956 г. той праща първите си цветни диапозитиви да бъдат проявени в ГДР, а още след пет години - през 1961 г. - завършва Художествената академия в София в ателиетата на проф Илия Бешков и проф. Веселин Стайков. Започва да работи в областта на плаката (този, който рисува за балетния конкурс във Варна, е най-дълго издаваният български плакат), приложната и изящната графика, оформлението на книги и приложната и художествената фотография. Многобройните фотографски техники, които постепенно овладява до съвършенство, прилага в графичните си творби. Прави както художествени, така и фотографски изложби.

Където и да пътува, Александър Сертев винаги носи със себе си фотоапарат. В началото - "Лайка“, по-късно "Екзакта“, "Яшика“ 6Х6, а към момента фотографът разполага с дигитален "Канон“ от 2005 г,, с който е направил хиляди снимки. А тези, които могат да се видят в рамките на "Да спреш времето" са дигитализирани директно от негативите на десетки черно-бели и цветни филми.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във