Банкеръ Daily

Общество и политика

Как прокремълските гласове внасят антизападна пропаганда

Групата за наблюдение на дезинформацията на войната в Украйна изготви с участието на Фондация "Алтернативи и Анализи" доклад, в който очертава основните послания, чрез които прокремълските гласове внасят антизападна пропаганда.

Обхванатите страни в доклада са Прибалтика, България, Чехия, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Северна Македония, Полша, Словакия и Украйна, като за всяка страна са изложени различни примери за проруска пропаганда.

Една от темите е свързана със санкциите. Според авторите на доклада в България санкциите се споменават предимно, за да се твърди, че страната е избрала "грешната страна", като се е съгласила да бъде една от "марионетките на Запада“.

Те дават за пример и как в Унгария премиерът Виктор Орбан редовно прави изявления срещу санкциите. Политиците от опозицията в Словакия използват санкциите, за да критикуват тяхното настоящо правителство.

В Прибалтика пропагандистите се позовавали на повишаването на комуналните услуги за населението (газ, отопление). В Полша руската пропаганда се фокусирала върху изопачени исторически разкази, които прокремълски и антиукраински гласове използват, за да дискредитират украинската държава и граждани.

В Грузия се повтаряли твърденията, че Западът цели да въвлече Грузия във войната, за да създаде „втори фронт“ срещу Русия. В Украйна пропагандата твърдяла, че Русия е твърде силен противник и западната подкрепа ще приключи много скоро, оставяйки Украйна лице в лице с икономическия й крах.

В доклада се посочва, че политиците, подкрепяни от Кремъл, защитават няколко типа тези.

Единият тип подчертава силата и мощта на Русия, като при тях аргументите са, че би било по-разумно да се застане на страната на по-силната страна или поне да не се влиза в конфликт с нея.

Вторият тип тези е, че санкциите не водят до желания резултат и следователно трябва да бъдат преразгледани.

Третият тип тези е, че предприятията в целия ЕС "фалират" и заради това правителствата трябва да отменят санкциите.

"Прокремълска" била и тезата, че САЩ водят война срещу Русия и че чрез санкциите искат да я отслабят икономически, а ЕС е просто тяхна марионетка. Но от друга страна прокремълските гласове твърдели, че санкциите не вредят на Русия, а дори я правят по-силна. Като доказателство за това били обменните курсове на рублата. Според тази теза Русия лесно ще намери алтернативни пазари за своите стоки, като например Китай или Индия.

Авторите на доклада са регистрирали и фалшиви истории за американски тайни преговори и търговски споразумения с Москва. Основният сюжет в тях е, че американската икономика е подкопана от собствените ѝ санкции и тя иска да възстанови нормалните си икономически отношения с Русия поради нарастващия залог на конкуренцията с Китай.

Борислава Кирилова

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във