Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАК ЛОДЖИК ИНВЕСТ ИСКА ДА КУПИ ЕЛЕКТРОННИЯ ПУЛ С РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ

Като представител на Норд-Иммобилиен ООД - официалния приватизационен посредник за пул Електроника, съм сериозно обезпокоен не от вдигналия се шум в пресата относно пула, а от фалшивите тонове в композицията на внезапно появилия се кандидат за закупуването му - Лоджик Инвест Холдингс. Шумът в пресата е даже много добър, макар и малко закъснял, защото сигнализира за сериозни проблеми - просто моят музикален вкус е застрашен от пошлата музика на Лоджик Инвест Холдингс. Смятам Лоджик Инвест Холдингс за нелогичен победител, въпреки че ако успеят да изпълнят изискванията на АП и спечелят в закупуването на пула, аз първи ще им се извиня и ще поднеса моите поздравления публично. Не е редно, а и абсолютно в разрез с етиката в бизнеса, ако изобщо има такава, официалният приватизационен посредник - Норд-Иммобилиен, който за две години е изхарчил над 140 000 г. марки, а другият участник в консорциума - виенската фирма ТСМ, още толкова за изготвяне на документацията, анализите и оценките, изискващи се по договора с АП - да бъде атакуван така злобно от появил се в последния момент хипотетичен кандидат-купувач, демонстриращ единствено способност да пише писма.


Уважавам изключително много в.БАНКЕРЪ, както зачитам свободата на словото и печата, но изложеното в статията Електронният пул е узрял за разиграване на покер не отговаря на истината и представлява просто едно лично мнение за случая. Истината е съвсем друга и тя се извлича от фактите и делата на приватизационния посредник. За да отговоря пълно и точно на изложеното в материала, трябва да ми отделите един цял брой, само че фактите, данните и въобще цялата информация имам право да дам едва след 31 март 2000 година.


Съгласно договорните ми отношения с АП до 31 март 2000 г. - датата, до която следва да бъдат подадени предложенията (офертите) на участниците за участие в преговорите за закупуване на пула - нямам право да давам каквато и да било информация, свързана с пул Електроника. Написаното се базира на нечии трактовки, които са злонамерени, и аз нямам право да си губя времето или да се занимавам с глупости. Представителите на Лоджик инвест Холдингс действително се срещнаха с мен, но нищо от това, което се твърди, че се е случило, не се случи. Просто установих, че господата смятат да купуват електронния пул за пари, които са много далеч от оценката му. Вероятно аз, като приватизационен посредник, който се занимава две години с тази материя, съм по-наясно затова какъв следва да бъде инвестиционният портфейл на сериозния кандидат-купувач, отколкото който и да било друг. Лоджик инвест Холдингс просто вдигат шум, но за съжаление, не за нищо.


Появилият се интерес е за покупка на целия холдинг, т.е. на Инкомс - Телеком Холдинг АД, в който остават шест клонови завода, холдинговите дялове и акции в четири дружества и прякото държавно участие в тях, което е под 40 процента. Интересът е от Инкомс - 2000 АД (работническо-мениджърско дружество от служители и работници на холдинга) в консорциум с Лоджик инвест Холдингс ООД с адрес в Лондон.


В ръководството на това РМД са господата Захари Петров - бивш председател на УС на холдинга, съпредседател на Радикалдемократическата партия, Красен Стоянов - бивш член на УС на холдинга, безпартиен симпатизант на Илия Павлов и БСП, и Любомир Минчев, изпълнителен директор на ИП Глобал АД.


ИП Глобал АД от средата на 1999 г. е с отнет лиценз на инвестиционен посредник. Това акционерно дружество е наследник на Глобал Секюритис - България АД. Глобал Секюритис - България АД, в което дружество съдружници - съакционери, са трима чуждестранни граждани, от които един турски и г-н Малеки, собственик на Лоджик инвест Холдингс ООД - Лондон. Глобал Секюритис АД е с регистрация в Истанбул. В Истанбул обаче такъв Глобал няма - има две дружества Глобал, публични акционерни дружества, регистрирани на истанбулската борса през 1993 г. и набрали капитала си чрез продажба на акции на същата тази борса. Неизвестно защо обаче тези два Глобал-а спират да публикуват баланси след 1997 г., което е задължение по закон за публичните АД.


Лоджик инвест Холдингс ООД няма съдебна фирмена регистрация в цяла Великобритания. Това впрочем е компанията, чието име се свързва чрез г-н Малеки с приватизацията на Балкан Холидейс ЕАД. Г-н Малеки е известна личност, той е син на ковчежника на детронирания ирански шах, мъти в България чрез разни консорциуми водите на приватизацията на Кремиковци, БТК, Ефир-2, а напоследък и на ТБ БИОХИМ АД. И всичко това чрез една-две фирми, които са с регистрация на о. Ман, връзки с хора на Моторола на база платени командировки бизнескласа. Така след мощна медийна атака, подкрепена от връзките на г-н Захари Петров и странната, внезапна поява след години дезинтересованост от бранша на профсъюзния деятел от Подкрепа г-н Здравчо Здравчев. Резултатът е следният: АП спира заключителната част от приватизацията на пул Електроника, с което чакащите повече от година шест купувачи се разбягват и си търсят други обекти.


Остава само правителствени членове да бъдат убедени, че е дошъл стратегическият инвеститор, при това - заедно с Моторола. Само дето в американското посолство нищо не знаят за това. А там обикновено всичко се знае...


РАВНОСМЕТКАТА: Атакуват се продажбите на отделните заводи. Например продажбата на Инкомс - Контактни елементи АД в Зверино. Тези продажби обаче са връщане на тези заводи към живот, създаване на работни места и предмет на дейност, изцяло съобразен с тях, района и естествената пазарна среда. За такива малки общини като Рила, Зверино или Белица тази приватизация е оцеляване. Всичко друго казано или писано е злонамереност. Както е злонамереност да се оставят хора със съмнителни инвестиционни намерения като едно РМД и един г-н Малеки да докарат четири дружества с общо девет завода до ликвидация при готови купувачи за тях. Може би, за да седнат после като синдици в тях...

Facebook logo
Бъдете с нас и във