Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАК КМЕТОВЕТЕ ИЗДАВАТ ГАРАНЦИИ?

Предприятието за интерактивни системи (ПИС) - Аксес, прахоса за оборотни средства немалко пари, взети от Пощенска банка. През 1993 г., когато неговият директор Иван Белбирев е теглил съдбоносния заем, той не изглежда чак толкова голям - 1.6 млн. лв. (при курс 23 лв./долар). Днес, заедно с капитализираните наказателни и банкови лихви, той вече е двайсеткратно по-голям. Обезпечението по този кредит е надлежна банкова гаранция - левов депозит на община Созопол в ТБ Бургас, която през 1994 г. се вля в БУЛБАНК. И може би най-парадоксалното в случая е, че ПИС - Аксес, е софийско промишлено предприятие, а издател на банковата гаранция е община, намираща се на другия край на България. Впрочем това едва ли е направило впечатление в БПБ, защото размерът на обезпечението - депозит от 2 млн. лв., е превишавал кредита с 25 процента. Другият парадокс в случая е, че банковата гаранция е издадена еднолично от кмета на община Созопол, който не е потърсил от общинските съветници абсолютно необходимото (в подобен род сделки) съгласие. Днес този дребен факт от прехода прави обезпечението на ПИС - Аксес, напълно неликвидно и поне засега Пощенска банка не може да се удовлетвори от него. А междувременно ПИС - Аксес, вече е фалирало.


След местните избори, проведени през 1995 г., начело на община Созопол застава нов кмет. По същото това време софийската фирма отказва да плаща и дългът й към БПБ става напълно и незабавно изискуем, защото е достатъчно просрочен. Оттук започва екшънът. Защото след като Пощенска банка предявява пред ТБ Бургас своето вземане, оттам й отговарят, че юридически, а и фактически такава гаранция няма, защото кметът, подписал съответния документ, не е имал такова право. В резултат специалистите по събиране на заеми от БПБ започват своята предълга и засега безрезултатна преписка.


Към 1 декември тази година ПИС - Аксес, вече е в ликвидация, а срещу неговия последен директор Иван Белбирев, назначен още през 1991 г., уж тече някакво следствие. Лошото е, че предприятието длъжник на банката не разполага с активи, достатъчни да покрият задължението му. Продължава и напълно законосъобразното упорство на БУЛБАНК, която не желае да изплати обещания от някогашния кмет на община Созопол депозит от бургаския си клон, за да спаси ПИС - Аксес. От централата на БУЛБАНК настояват да получат надлежно съдебно решение, срещу което Пощенска банка ще получи разрешение да сложи ръка върху парите на созополци.


Най-вероятно доскорошният директор на ПИС - Аксес, ще мине между капките, въпреки че управляваното от него държавно предприятие е доведено до фалит. Това обаче не пречи на Иван Белбирев да си живее спокойно в идеалния център на София, ул. Солунска N9, и да се притеснява единствено когато срещне познат служител на Пощенска банка. Вината му за фалита, твърдят от банката, е доказуема по чл. 219 от НК. Въпреки това и до ден-днешен не е напълно ясно защо едно държавно предприятие, произвеждащо търсени на пазара електронни елементи и антени и което не е било застрашено от приватизация, толкова бързо стига до фалит...


БПБ е предявила иск към бившия созополски кмет за дължимите от ПИС - Аксес, пари. Въпреки това поне засега срещу него няма повдигнато обвинение. И какво излиза тогава? Че всеки отговорен служител може под път и над път да раздава надлежни обезпечения. Докато един ден стане ясно, че зад тях просто... няма никой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във