Банкеръ Daily

Елена Йончева:

Как Европол ще пребори корупцията, ако пръст в това има и властта

Как Европол предвижда по-добре да се справи с борбата с корупцията в страните от Евросъюза, особено когато в схемите са замесени представители на управляващите. Това е попитала Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на заседанието на Съвместната  група за парламентарен контрол над Европол. Йончева е поискала още да разбере как европейската агенция планира да работи върху случаи, които не засягат непременно европейските финанси, се посочва в съобщението на пресофиса на евродепутата.  

"Ще засилим ролята на Европол, така че да помага повече на националните власти", е отговорила Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи на Европейския съюз. Тя се съгласила, че корупцията е широко разпространено явление, а не изолирано престъпление, и поради това трябва да й се обърне по-специално внимание. Комисарят обявила, че тази пролет ще представи план за борба с организираната престъпност, в който борбата с корупцията ще бъде основен приоритет.

Комисията счита, че агенцията трябва да може да предлага на властите в която и да е държава-членка да инициират конкретно разследване, ако престъплението засяга интересите на ЕС. Не е необходимо то да има трансграничен характер, достатъчно е да са налице съмнения, че определена дейност засяга общите интереси на съюза.

Предвижда се също така криминалистичните и оперативни експертизи на Европол да могат да се използват в наказателното производство на национално ниво. Служители на агенцията ще могат да представят доказателства пред националните органи по време на досъдебната и съдебната фаза по определени разследвания.

Комисията предлага и засилване на сътрудничеството между Европол и ОЛАФ, както и с новосъздадената Европейска прокуратура, която се очаква да започне да функционира през пролетта на 2021 г. Създава се и възможност агенцията да изисква директно информация от частни дружества, включително доставчици на електронни услуги, по конкретни случаи.

Елена Йончева постави въпроса за използването на базите с данни на Европол за предотвратяване на злоупотреби с т.нар. златни визи. Тя се включи и в обсъждането на новите предизвикателства пред борбата с престъпността в ЕС, които създаде пандемията с COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във