Банкеръ Daily

Общество и политика

Как Европа ще преодолее недостига на технологични умения?

Kак да направим изучаването на науките, технологиите, инженерството и математиката (STEM) привлекателни за учениците и студентите, особено за момичетата? Как да насърчим търсенето на професия и кариера в тези области? Това бяха основни акценти на онлайн конференцията на тема „STEM умения: имайте предвид разликата!“

"Недостигът на STEM умения е предизвикателство, което трябва да преодолеем. Защото се нуждаем от хора с необходимите компетентности и експертен опит за намиране на решения за осигуряване на конкурентоспособност и устойчивост на икономиките ни. Отбелязах, че въпреки нарасналото търсене на STEM умения, все още се отбелязват ниски нива на постижения и интерес в тези области в държавите членки. Например, една пета от 15-годишните в Европа среща трудности в областта на науката и математиката. Освен това, момичетата и жените по-рядко се ориентират към професии в сферата на технологиите. За да направим STEM професиите по-привлекателни за жените, трябва да разчупим свързаните с пола стереотипи. Ето защо, продължаваме да прилагаме стратегията, която инициирах преди 2 години „Жените в областта на цифровите технологии“. Нуждаем се и от действия, които доближават науката до гражданите, и от учени, които да бъдат в контакт с учениците. Затова планирам нова инициатива на европейско равнище „Изследователи в училищата“, която ще насърчи учениците към следване и кариера в областта на науката и технологиите", заяви по време на форума българският еврокомисар Мария Габриел. 

Любопитна инициатива е  конкурсът за млади учени и наградата за жени в областта на иновациите. От създаването на наградата през 2011 г. до момента са получени над 740 кандидатури и отличени 25 жени новатори. Необходими са  мултидисциплинарни педагогически подходи, свързващи образованието в областта на науката и технологиите с уменията, изисквани от частния сектор. Това важи особено за новите технологии. 

"Две водещи инициативи ще представя през септември. Това са актуализираният план за действие в областта на цифровото образование и изграждането на европейското образователно пространство. Много е важно науката да се доближи до гражданите. С помощта на медиите можем да откроим иновативните хора, блестящите изследователи и техните идеи, които могат да вдъхновят по-младите поколения да се занимават с образование и кариери в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. С онлайн информационната кампания #EUWomen4Future представям постиженията на забележителни жени, които могат да бъдат примери за подражание за другите жени и момичета. Вярвам, че с инициативи като Нощта на европейските изследователи, Изследователи в училищата, ние можем да доближим науката до гражданите", каза още Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във