Банкеръ Daily

Общество и политика

Как две германски медии виждат Бойко Борисов и Слави Трифонов

Премиерът Бойко Борисов гостува на Слави Трифонов в шоуто му преди да се развалят отношенията.

"Застаряващ мъж, който прилича на тийнейджър" и "бивш бодигард, който очарова със селските си хитрини": Слави Трифонов, Бойко Борисов и изборите на 4 април през погледа на две немскоезични издания.

"С една политика на зиг-заг премиерът Борисов очевидно иска да спечели на своя страна и най-заклетите противници на локдауна. Дебати по същество обаче почти не се водят", отбелязва в началото на анализа си германският журналист Франк Щир, който живее в България, цитиран от Дойче Веле.

Борисов печели с очарованието на селските си хитрини

Същата прогноза четем и в статия в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“: „Протестите срещу социалната ситуация и срещу корупцията в цялата страна съпътстваха приключващия трети мандат на консервативния правителствен ръководител Бойко Борисов. Смята се за сигурно обаче, че той ще продължи да управлява и след тези избори.“

Специално за Бойко Борисов Франк Щир пише следното: „Бившият бодигард на бившия цар Симеон Сакскобургготски и на бившия комунистически ръководител Тодор Живков печели всички избори от октомври 2005 година насам - с изключение само на президентските през 2016. Той поляризира българското население с импулсивния си прагматизъм и с очарованието на селските си хитрини. Интелектуалците отляво и отдясно го ругаят като мафиот и автократ, но очевидно все още много българи, най-вече в провинцията, го смятат за човек от народа. По време на почти 12-годишното си управление той сякаш беше вездесъщ, а това силно присъствие на неговата личност задуши в зародиш всички дискусии по принципни политически въпроси,“ коментира Франк Щир.

Трифонов - застаряващ мъж се опитва да привлече внимание насред село

На Слави Трифонов е посветен почти целият анализ в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, който пише, че шоуменът е „мегафон на недоволните“. В статията се припомня появата на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната публика на стадиона преди пет години: „Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село. Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят, пише вестникът. „Особено хората от провинцията харесват „Слави“ (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите.

Той им говори за липсващите левчета в портмонето, за усещането, че в тази най-бедна страна от ЕС нямат шанс да се измъкнат от село и да направят професионална кариера. За чувството, че всичко се направлява от една мафия в държавата, и че на никого не може да се вярва,“ четем още в анализа на НЦЦ. Вестникът пише, че Трифонов призовава към съпротива българите, които се чувстват безпомощни и не виждат никаква перспектива. В края на статията четем: „Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите фенове това е достатъчно.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във