Банкеръ Daily

Общество и политика

Как ДПС уби котката на Волен

"Атака" не трябва да я отписваме, защото "Атака" е като котката - има девет живота и винаги трябва да се очаква скок." Това каза Волен Сидеров на 21 юли тази година на среща с граждани в Шумен.

Лидерът на националистическата формация от няколко седмици обикаля страната, наблягайки на по-малките населени места, в опит да спаси партията от втори (пореден) изборен провал на предстоящия вот на 5 октомври. Социолозите продължават да спорят дали с "Атака" е приключено и дали тя ще остане за първи път от създаването си извън парламента.

Според едно от последните проучвания (на Институт "Отворено общество" - София) партията на Сидеров взима около 2.3% от гласовете на всички избиратели. Като процент само от гласуващите това обаче е около границата на 4-процентната бариера. Затова и в анализа на изследването се посочва, че "Атака" все пак може и да прескочи заветната стойност.

Този резултат, от една страна, изглежда надценен. Само преди по-малко от три месеца - на евроизборите, партията на Волен Сидеров получи едва 2.957% от гласовете. В абсолютно число - за "Атака" бюлетина пуснаха само 66 210 избиратели - рекордно слаб резултат в историята на партията. Нещо повече. За първи път основният опонент на националистическата писта - НФСБ на Валери Симеонов, взе повече гласове (68 376).

От друга страна, обаче Сидеров през деветте години, откакто създаде формацията си, почти винаги е доказвал способността си да намира изход от кризата и да изненадва на избори. Той е демонстрирал без свян дори до крайности и брутализми, само и само да се добере отново до Народното събрание, възползвайки се безцеремонно главно от гласовете на маргиналите в обществото.

Никога не трябва да се забравя един от подвизите на Сидеров през 2013 година. Наподобяващата котките "Атака" вече беше загубила няколко от животите си, докато бе в 41-вото Народно събрание. Тогава тя бе получила изключително тежки ритници. Може би най-големият удар по нея и до днес си остава отдръпването на Валери Симеонов и неговата телевизия "Скат" от "Атака", което стана постепенно след есента на 2009 година. Така Сидеров загуби най-силния си лост за партийна пропаганда, както и най-мощната си електорална база - Бургас, където кабелната телевизия на Симеонов е почти монополист. (На евроизборите през 2009-а в област Бургас "Атака" получи повече гласове от ГЕРБ!)

Сидеров дълго време след това подкрепяше противоречивото управление на Бойко Борисов. ГЕРБ пък постепенно успяха да "убедят" повече от половината депутати на "Атака" да напуснат националистическата формация и да гласуват за властта, докато Волен охладняваше към Борисов и най-сетне започна да го критикува.

В началото на 2013 г., малко преди зимните протести, които свалиха предсрочно ГЕРБ от управлението, "Атака" вече се бе стопила до около 1-2% подкрепа, а социолозите й бяха изкопали гроба.

Кризата с цените на тока и на повдигналото се социално недоволство на бедните обаче бяха като манна небесна за Сидеров, който вече бе предъвкал теорията си за монополистите-колонизатори от ЕРП-та, които "тормозят населението и източват парите му в чужбина". "Атака" успя да яхне вълната, а социолозите бързо усетиха промяната. На парламентарните избори миналата година партията на Сидеров взе цели 7.3% (258 481 бюлетини) от гласовете.

След срамежливата си, но все пак осезаема подкрепа за задкулисното правителство на БСП и ДПС, което беше управлявано основно от Делян Пеевски и Ахмед Доган, като че ли животите на наподобяващата котките "Атака" се изчерпаха. А сили за нов скок като че ли не останаха. Показател за това беше резултатът за партията на европейските избори на 25 май. Козовете с бруталното отношение към сирийските бежанци и агресивната проруска позиция този път не дадоха отчетлив резултат на националистите.

В настоящата кампания Сидеров ще обикаля от махала на махала, разчитайки да постигне популисткия успех на "България без цензура" (ББЦ) на изборите за Европейския парламент. Но ББЦ тогава получи сериозна подкрепа от малцинствените райони. Що се отнася до милионите, които лично Бареков твърди, че бил налял във формацията си, той тепърва ще трябва да доказва как ги е спечелил с честния си по думите му журналистически труд. Гилдията ще му свали шапка, ако се окаже, че е така.

Но идеше реч за "Атака". Днес тя прилича на котка на командно дишане, от която сериозните играчи, замесени пряко или задкулисно в политиката, искат да се отърват и в която вече не биха желали да инвестират по един или друг начин. По всичко изглежда, че този път Сидеров едва ли ще успее да скочи достатъчно високо, за да се докопа отново до парламентарната трапеза.

Лазар Антонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във