Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАК ДА СИ КУПИМ ЗУНК-ОБЛИГАЦИИ?

Обикновеният бизнесмен или гражданин рядко се е замислял над възможността да инвестира в държавни облигации, емитирани по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК). Но репортерско проучване на в. БАНКЕР


Ъ показа, че драстичното спадане на цените на валутните облигации по ЗУНК през последните две седмици, продиктувано от финансовата криза в Русия, прави вложението доста изгодно. Разбира се, ако се сбъднат очакванията на спекулантите в скоро време стойностите на ЗУНК-облигациите (дори и минимално) да се повишат. За разлика от предишни години, когато банковата дейност бе обвита в тайнственост, и дребните клиенти не бяха толерирани от много търговски банки, в наши дни се оказа, че няма никакъв проблем да се закупят ЗУНК-книжа, и то на доста атрактивни цени.


Всеки ден при мен идват граждани и фирми, които искат да купят или продадат ЗУНК-ове - каза за БАНКЕРЪ Петър Драмов - шеф на сектор Левови операции в БУЛБАНК. - При нас процедурата е максимално опростена и е в услуга на клиента. Оказва се, че всеки, който отиде в централата на най-голямата българска банка до 12 часа на обяд, може да си тръгне със Сертификат за притежаване на ЗУНК след половин час. Няма специални изисквания, на които клиентът трябва да отговаря. От него се изисква единствено да представи молба за покупка по образец и да разполага с парите в брой или по сметка в БУЛБАНК.


БИОХИМ предлага гъвкави цени и неограничени количества ЗУНК-облигации - каза за в. БАНКЕРЪ Ива Радичкова - шеф на Левов отдел на държавната банка. Желаещите да закупят ЗУНК-ове чрез банката трябва да представят молба, приватизационен договор (ако става дума за приватизационна сделка) и съдебна регистрация на юридическото лице. Инвестицията в ЗУНК-облигации е изгодна, защото лихвите се плащат върху номинала на книжата, който е доста по-висок от цената им на придобиване в момента - добави г-жа Радичкова. Например, ако клиент закупи облигации за 1000 щ. долара, той ще плати за тях около 500 щ. долара. Но ще получи лихвите на падежа върху номинала им - 1000 щ. долара. БИОХИМ не взима специална комисиона за услугата, а формира печалбата си от обявената продажна цена. Това пък помага на клиентите да изберат най-изгодната офертна цена на ЗУНК-овете, предлагани от различните банки и моментално да реагират.


Милян Велков от дилърския офис на ЕВРОБАНК бе категоричен, че търговията със ЗУНК-облигации тепърва ще се развива. Банката продава валутни облигации с минимален обем от 1000 щ. долара, а комисионата е съобразена с Тарифата на БНБ. Освен нея се заплаща и такса за регистриране на сделката в Централната банка.


В Обединена българска банка ни увериха, че имат достатъчно постоянни клиенти на ЗУНК-облигации, но и всички други са добре дошли. Както при повечето български банки, и в ОББ не поставят условие за минимален обем на закупените книжа. Изискването тук обаче обем на облигациите да бъде кратен на 100 за валутните и на 1000 за левовите ЗУНК-ове. Комисионите са в съответствие с общата Тарифа на ОББ за търговия с ДЦК, но те не са високи и се компенсират с по-ниската продажна цена.


На българските финансови пазари се наложи трайната практика търгуваеми да бъдат единствено валутните ЗУНК-облигации - уточнява Илиян Райчев - левов дилър на ОББ. Само 1% от обема на търговията се пада на левовите ЗУНК -добавя той.


В Пощенска банка няма да ви искат комисиона, но можете да си купите валутни ЗУНК-ове с номинал, не по-малко от 3000 щ. долара. Клиентите на БПБ могат да разчитат освен на конкурентните ни цени, а и на квалифицираните съвети на нашите експерти - откликна на въпроса ни дилъра на банката Живка Георгиева.


За чуждестранните банки, опериращи в България, се знае, че са едни от основните играчи със ЗУНК-облигации. От Райфайзенбанк-България ни информираха, че повечето от клиентите им са големи чуждестранни компании, които използват ЗУНК-ове за приватизационни сделки, както и за погасяване на задълженията на придобитите от тях предприятия към държавния бюджет. Клиентът може да закупи чрез банката валутни ЗУНК-ове, чийто номинал е най-малко 50 000 щ.долара. Комисиони по сделката не се вземат, заплаща се единствено еднократна такса от 75 000 лева за регистрация в БНБ. Колкото и пазарът ни да е свързан с руския, възможности за поскъпване на този вид облигации има - коментираха от Райфайзенбанк-България.


За разлика от обикновения вложител, който разполага с ограничен паричен ресурс и поглед върху пазара, българското правителство може би ще се окаже облагодетелствана страна от спада на дълговите книжа на всички пазари. Според банкови специалисти това е един от най-удачните моменти държавата да намали както своите задължения по ЗУНК, така и по брейди книжата. Опитът ни да получим мнението на държавните мъже от Министерството на финансите по този въпрос се оказа неуспешен, но сред финансовата общност упорито вървят слухове, че от МФ са възложили на голяма българска държавна банка да осъществи операцията buy back (обратното изкупуване на държавен дълг). Тези недоказани твърдения бяха категорично отречени от левовите дилъри на повечето банки. Факт е обаче, че цените на ЗУНК-облигациите например, които бяха паднали до 38-40 щ. долара за 100 щ. долара номинал в средата на август (а в някои случаи и по-ниско) само за седмица се покачиха с около 15-20 процента. Това е доста ясна индикация, че на пазара има субекти, които активно купуват (при това добри количества), независимо от развихрящата се икономическа криза в Русия.


Съветът, който в. БАНКЕРЪ може да даде на своите читатели, е следният:


Ако имате повечко излишни пари и сте авантюрист по душа, купувайте! Но внимавайте кога ще продадете, за да спечелите!


Гореизложеното само показа, че търговията със ЗУНК-облигации е активна и вие ще разполагате с един ликвиден дългов инструмент, който има потенциал да поскъпне.


Ако обаче сте предпазлива натура - изчакайте! Никой в България няма да се учуди, ако заради руската криза цените на ЗУНК-овете паднат още. Най-важното обаче, ако престрашите да купувате ЗУНК-ове, е да следите внимателно пазара! Впрочем така е и с акциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във